Медсестри блокираха пътя за Гърция

Белите престилки излизат на ефективни протести за трети пореден ден

Общество
17:14 - 14 Юни 2019
2613
Медсестри блокираха пътя за Гърция

Медицински сестри от Момчилград блокираха за кратко международния път за Гърция, пише 24 часа. Протестът е ефективен и цели да покаже недоволството на демонстрантите от заплащането и условията, в които работят. 

В ранния следобед днес сестрите избраха пешеходна пътека, по която преминаваха бавно, като и в двете посоки се образуваха колони от автомобили. Периодично полицаи спираха движението на протестиращите, за да могат насъбралите се автомобили да преминат.

Протеста на медицинските работници във Видин, 13 юни

Медицинските сестри в Момчилград обявиха, че протестират срещу лошите условия на труд и настояват държавата да им отпусне заплащане в размер на поне две минимални работни заплати.

На 19 юни в Кърджали се очаква да бъде организиран протест на медицински сестри от цялата област, а на него да присъства и омбудсманът Мая Манолова.

Протеста на медицинските работници във Видин, 13 юни

Демонстрацията е част от ефективната стачка, която медицинските лица обявиха в средата на седмицата. В сряда и в четвъртък здравните специалисти от видинската болница спряха работа за един час. В демонстрациите участват 90% от здравните специалисти. Пациентите ги подкрепят, но малцина излизат, за да застанат до тях.

Едночасовите ефективни протести ще продължат до 20 юни. Те започнаха от сряда, 13 юни, като бяха подкрепени и от омбудсмана Мая Манолова.

Освен във Видин и Момчилград, в много други населени места медицинските представители са в готовност да подкрепят своите колеги с ефективни демонстрации.