Медсестри искат участие в преговорите за Рамков договор 2020

Здравните специалисти излязоха на протест пред НЗОК

Здраве
15:43 - 06 Ноември 2019
1901
Медсестри искат участие в преговорите за Рамков договор 2020

Медицински сестри и представители на синдикат "Защита“ излязох на протест пред НЗОК с искане да бъдат включени в преговорния процес по Националния рамков договор за 2020 г. По закон тези преговори се водят между лекарския съюз и Здравната каса – за медицинските дейности, и между зъболекарския съюз и НЗОК за денталните дейности.

Сред останалите искания на здравните специалисти са Касата да включи в изискванията си към лечебните заведения, с които сключва договор, и минимален брой професионалисти по здравни грижи, освен минимален брой лекари. В рамковия договор пък да бъдат фиксирани минимални основни заплати и доплащания по клиничните пътеки.

Днес демонстрантите се срещнаха с управителя на НЗОК – д-р Дечо Дечев.

„Единственото нещо, което разбрахме, че той няма много правомощия, с които да ни съдейства, но ни насочи към надзора на Здравната каса – към участниците, които биха могли да ни поканят да присъстваме и ние на договарянето”, коментира в ефира на bTV Мая Илиева.

Ето какво казаха от НЗОК пред сайта zdrave.net:

"Професионалистите по здравни грижи могат да присъстват на преговорите, но Касата не може да преговаря с тях, тъй като не са страна по НРД. За да станат страна, е нужна промяна на нормативната уредба, което не е в правомощията на НЗОК.

По закон страни по рамковия договор са само НЗОК и Българския лекарски съюз. Предвидено е преговорите по НРД 2020 за дентални и медицински дейности да приключат до края на месеца.