Медсестри изобретиха Ръката на Бога за най-тежко болните от COVID-19

Свят
14:22 - 09 Април 2021
3819
Медсестри изобретиха Ръката на Бога за най-тежко болните от COVID-19

Бразилските медицински сестри изобретиха "Ръката на Бога" - изделие, с което се опитват да осигурят поне малко утеха на пациентите в изкуствена кома, намиращи се в изолационното COVID-19 отделение.

То представлява две ръкавици, вързани една за друга, пълни с топла вода с цел да наподобяват на човешки контакт и да предават близост, която поради преумората и пренатовареността на специалистите, вече не е възможна.

Идеята да се сложи ръкавицата, за да утеши пациента, дойде, след като сестра Семей и колегите й Марая Сантос и Ванеса Форментън видяха подобна идея в наръчника за медицински сестри. 

„Тъй като имахме интубиран пациент, решихме да го направим като форма на привързаност, прегръдка, хуманизиране, сякаш някой го хваща за ръка, а също и за омекотяване на крайниците, които бяха много студени, заради интубацията", разказа тя пред местните медии. 

"Това е много тъжно и сърцераздирателно за всички. Стационарни пациенти, интубирани, без контакт със семейството, без контакт с никого. Понякога само това им остава", допълва тя.