Медсестрите са "почти доволни" от НРД 2020

Палатките ни са в бойна готовност, защото имаме и много други искания, които не са изпълнени, обясниха протестиращите

Здраве
19:24 - 23 Декември 2019
4698
Медсестрите са "почти доволни" от НРД 2020

Записаното в подписания днес Национален рамков договор за медицински дейности 2020-2022 разпределение на заплатите отново докара протестиращите медицински сестри пред Министерството на здравеопазването. Те поискаха среща с министър Ананиев заради неразбирането им как точно ще се случи то.

След подписването на НРД, министър Кирил Ананиев обясни, че документът вече предвижда не по-малко от 50% от приходите, които има лечебното заведения, да отиват за разходи за персонал. Като пример той посочи, че ако приходите на лечебното заведение са 1 млн. лв., от тях не по-малко от 500 хил. лв. трябва да отидат за разходи за персонал. От тези 500 хил. лв., не по-малко от 80%, т.е. 400 хил. лв. ще отидат за възнаграждения на професионалистите по здравни грижи и лекарите при съотношение 1:1.6, пише сайтът здраве.нет.

Здравният министър даде и друг пример: ако медицинската сестра взима 1000 лв., лекарят ще взима 1600 лв., като уточни, че и при двете суми говорим за „не по-малко“.  Кирил Ананиев изрично подчерта, че в случая става въпрос за формиране на разходите за възнаграждения като цяло на професионалистите по здравни грижи и на лекарите. Конкретните заплати на медицинските специалисти в отделните лечебни заведения ще се определят на база вътрешните правила, одобрени от колективния орган и от самото ръководство на болниците.

„Най-много ни притесниха вътрешните правила за работна заплата, които отново се залагат, въпреки че в НРД се определят едни проценти за разпределение на приходите. Министър Ананиев каза, че НРД трябва да залегне във вътрешите правила. Ние поискахме тези правила да бъдат на видно място така, че ние да сме запознати с тях, тъй като в много голям процент от случаите тези вътрешни правила за работна заплата са тайна. Министърът каза, че ще бъдат принудени всички директори на болници да качват тези правила на сайновете на болниците“, каза председателят на Синдиката на медицинските сестри Мая Илиева след срещата.

„Можем да кажем, че сме доволни едва тогава, когато видим резултат от това нещо. Но като имаме предвид, че са заложени проценти, като имаме предвид, че не са от прихода на цялото лечебно заведение, а не само по клинични пътеки. Когато видим резултат, тогава със сигурност ще можем да кажем дали сме доволни или не, дали наистина тази методика работи. Палатките ни са в бойна готовност, защото имаме и много други искания, които не са изпълнени. Повечето от тях са синдикални. Сега г-н Ананиев обеща, че ще бъде направено нужното работното време на реанимационните сестри да се изравни с това на лекарите в реанимациите. Ще си празнуваме празниците вкъщи, при семействата и искрено се надяваме да видим резултата от НРД в началото на следващата година и тогава ще продължим с нашите действия, ако няма развитие по останалите ни искания за прозрачност и контрол. Разбрахме, че ще бъдат дадени нови правомощия на Медицински надзор, разбрахме и, че ние също ще можем да го сезираме. Тръгваме си от срещата леко успокоени“, каза още тя пред медиите.