Медведев: „Турски поток“ e „проект изгоден за цяла Европа“

Обемът на руските инвестиции в Сърбия надхвърля 4 милиарда долара, хвали се руският премиер

Новини
19:05 - 19 Октомври 2019
2975
Медведев: „Турски поток“ e „проект изгоден за цяла Европа“

Руският премиер Дмитрий Медведев нарече газопровода „Турски поток“ проект, който е изгоден за цяла Европа в реч пред сръбския парламент, цитирана от TACC.

"Сега през Сърбия се строи участък от газопровода “Турски поток” от границата с България до Унгария", каза премиерът. "Вашата страна изпълнява стриктно задълженията си", каза Медведев. "Надяваме се строителството да приключи до началото на 2020 г."

Говорейки за сътрудничеството на двете страни в икономическата сфера, Медведев отбеляза, че обемът на руските инвестиции в Сърбия надхвърля 4 милиарда долара, а плановете са тази цифра да се увеличи с още 1,5 милиарда долара.

Медведев добави, че в Сърбия ще бъде създаден център за ядрени изследвания, технологии и иновации, който ще помогне за решаването на проблеми като създаването на лекарства. Освен това, по време на посещението на премиера в Белград се планира да се подпише споразумение за създаване на културни информационни центрове. 

Премиерът добави, че е подготвено споразумение за модернизацията на един от участъците от железопътната мрежа на Сърбия и създаването на високотехнологичен диспечерски център за контрол на влаковете.