Медведев към Борисов: Нека виждаме в Черно море не бойни кораби, а яхти

Руският премиер даде знак, че Москва не иска военни учения

Свят
11:43 - 12 Август 2019
2970
Медведев към Борисов: Нека виждаме в Черно море не бойни кораби, а яхти

Не военни учения, а яхти и къпещи се летовници иска да вижда руският премиер Дмитрий Медведев в Черно море. Това обяви той на срещата си с българския си колега Бойко Борисов, като недвусмислено даде знак на НАТО, че Москва не харесва струпването на бойни кораби и хеликоптери в акваторията му.

ЮТози регион разполага с огромни възможности, България се намира от другата страна на Черно море и е вход на европейския континент. Черно море трябва да остане море на мира, търговията, транспортните връзки с развитие на фериботи, яхти и газопроводи", каза Медведев на Борисов. Двамата лидери се срещнаха в рамките на Каспийския икономически форум в Туркменистан.

Медведев предложил на Борисов да обсъдят възможностите по съвместяване на потенциалите на Черноморския и Каспийския регион, откриващи се пред двете страни. 

„Вашата визита тук, в Каспийския регион – е свидетелство за това, за което двамата говорихме днес, че може да се опитаме да съвместим и черноморското, и каспийското измерение, особено, ако това носи дивиденти за държавите и народите на нашите страни. Така че дайте да говорим за това и за някои други въпроси“, казал руският премиер в началото на срещата си с Борисов. 

Медведев отбелязал, че от визитата му в България през март е минало не толкова много време и изразил убеденост, че срещата им тогава е придала импулс на бдвустранното сътрудничество. 

На свой ред българският премиер изразил мнение, че участието на Медведев в Каспийския икономически форум гарантира успеха на събитие, предава още РИА Новости. 

Очаквайте подробности!