Медведев на финал в Мелбърн

В неделя руснакът ще спори за титлата с Новак Джокович

Спорт
15:10 - 19 Февруари 2021
1729
Медведев на финал в Мелбърн

Даниил Медведев е вторият финалист на Откритото първенство на Австралия. 25-годишният руснак и поставен под №4 пласира 17 аса и елиминира петия в схемата Стефанос Циципас с 6:4, 6:2, 7:5 след малко повече от два часа.

Така той продължи фамозната си серия от поредни победи на 20, като цяла една дузина от тях са срещу играчи от топ 10.

Шампионът от Финалите на АТП имаше сериозно предимство в първите два сета с много солидна игра от дъното на корта, а в третия той поведе с 3:1. В този момент се появиха колебания в играта на Медведев и атинянинът се възползва, за да върне брейка. При 4:3 в своя полза дори имаше шанс за втори пробив, но руснакът го отрази с ас, а след това реализира брейк за 6:5 и това се оказа решаващо.

Направи впечатление, че високият 198 сантиметра гигант изпращаше изключително разнообразно топката по ширината на корта, като 43 % от ударите му бяха насочени към форхенда на съперника, а останалите 57 % - към бекхенда. Това бе шести триумф от 7 мача за Даниил срещу южния ни съсед.

"Не беше лесно. В третия сет той направи почти същото, както срещу Рафа, когато обърна развоя на мача и след това стигна до победата.

Стегнах се, дори бях поуплашен в един момент. Все пак това е 1/2-финал в Големия шлем. Имах някои колебания на мой сервис. При 3:4 той имаше брейкбол, но в този ключов момент направих ас. Останах в мача.

При 5:5 направих няколко невероятни удари, пробив отново. Успях да контролирам нервите си в края. Не знам какво щеше да стане, ако се беше стигнало до четвърти сет", коментира победителят, който наниза 46 печеливши удара срещу едва 19 на съперника.

"Може би тежкият двубой с Рафа му се е отразил, защото още в първия сет видях, че има проблеми, когато го движа по корта. Това се стремях да правя до края", допълни той.

Медведев за втори път ще се бори за титла от Шлема след финала на Откритото първенство на САЩ през 2019 година, когато загуби в пет сета от Рафаел Надал.

В мача за трофея в неделя пък той ще се изправи срещу осемкратния шампион Новак Джокович, срещу когото има 4 загуби и три победи.

"Първият път играх срещу един от най-великите. Сега ще срещна друг от най-великите. Не знам какво ще се случи, но опитът ми вече е по-голям. Нямам много напрежение. Той никога не е губил на финал тук от осемте пъти досега. Той има повече напрежение, за да гони Роджър Федерер и Рафа с титлите от Големия шлем. Ако играя добре, мога да спечеля. Той има много повече опит, но и много повече какво да губи", коментира след срещата московчанинът, който преди две години спечели Sofia Open.