Медведев: НАТО и САЩ не си научиха урока през 2008 г.

В изказването си той заявява, че именно Киев е саботирал изпълнението на Минските споразумения

САЩ
12:40 - 22 Февруари 2022
2557
Медведев: НАТО и САЩ не си научиха урока през 2008 г.

САЩ и НАТО не научиха урока, който Русия им преподаде по казуса Южна Осетия и Абхазия. Това коментира пред журналисти заместник-председателя на Съвета по сигурност Дмитрий Медведев, съобщават от Новости.

Вчера руските агенции разпространиха напоително именно неговия коментар в рамките на провелото се заседание по сигурност, което завърши с признаването на сепаратистките територии Донецка и Луганска народни републики за независими държави и подписване на договор за взаимопомощ и сътрудничество.

"През 2008 г. трябваше да взема трудно решение да призная независимостта на Южна Осетия и Абхазия. Използвайки военна сила и политическа воля, Русия помогна за спасяването на живота на стотици хиляди хора. И преподаде урок на НАТО и Съединените щати, както и на всеки, който е имал агресивни намерения спрямо руски граждани. Но НАТО не усвои добре този урок и продължи цинично и безцеремонно да се приближава до границите на Русия, разширявайки кръга на потенциалните членове на алианса", каза той.

В изказването си Дмитрий Медведев отново заявява, че именно Киев е саботирал изпълнението на Минските споразумения, напълно е развързал ръцете на националистите и радикалите, а властта в Украйна е слаба начело с настоящия президент, оцени бившият премиер и президент.

"Войната срещу Донецк и Луганск протичаше без правила. Хората бяха подложени на постоянни репресии. Обстрелваха къщите им, караха ги да живеят във вечен страх, да се крият в мазета от бомби", добави заместник-председателят на Съвета за сигурност.

А през последните дни ситуацията в Донбас е ескалирала, констатира Дмитрий Медведев, представяйки решението като защита на живота на руски граждани.

Припомняме, че пред 2008 Абхазия и Южна Осетия, част от Грузия, бяха признати за независими държави от Дмитрий Медведев, тогава президент на Руската федерация, за независима държава. Това стана факт след кратка петдневна война

Както и в настоящата 2022 г. като основен аргумент за действията си Русия извлича от раздадените на голяма част от гражданите в тези област руски паспорти - това се приема като предпоставка за интервенция в Грузия.