Медведев пак натупа Григор (ВИДЕО)

Българинът си тръгва от турнира във Виена след нова загуба от руснака

Топ
17:23 - 26 Октомври 2023
2671
Медведев пак натупа Григор (ВИДЕО)

Григор Димитров отново отстъпи на Даниил Медведев и отпадна на осминафиналите на турнира от сериите АТР 500 във Виена след загуба с 6:3, 2:6, 4:6. С тази си загуба Гришо ще загуби 135 точки за световната ранглистата, след като през миналия сезон достигна до полуфиналната фаза на турнира, когато отново отпадна от руснака.

Това бе загуба №6 за Димитров от Медведев, както и трета поредна, а руснакът продължава да е една от "черните котки" в кариерата на Димитров.

Първи сет

Мачът започна с доминация на сервиращите и висока успеавемост от първи начален удар, като дори двойна грешка на Гришо нямаше отношение към интригата в неговото подаване. Първото по-продължително разиграване дойде при 1:1 и 30-15 за руснака, но той не можа да преодолее съперника от основната линия и се стигна до 30-30.

Форхенд в аут по обратния диагонал на Медведев пък донесе точка за пробив на Гришо, но тя беше неутрализирана с ас.

Ново солидно поведение на българина от дъното на корта му издейства втори брейк-бол, но пак с първия си сервис 3-тият в света се справи. Прав удар в аут на Димитров обърна съотношението в гейма, но пък дойде ред на Медведев за двойна грешка - нов дюс. Страхотен ретур на Гришо му издейства трети шанс за пробив, който вече беше материализиран след бекхенд в аут на противника - 2:1.

Българинът продължи перфектното си представяне от началото на срещата и добави няколко решителни форхенда зад подаването си, за да затвърди пробива на нула - 3:1. Медведев този път проведе доста по-убедителен сервис-гейм и набързо дръпна с 40-0, преди да прати бекхенд в мрежата. Фантастичен бекхенд-уинър по правата на Димитров създаде интрига при 40-30, но руснакът заложи на сервис-мрежа за 3:2.

Григор продължаваше да се представя блестящо и разнообразно от основната линия, като спечели ново атрактивно разиграване с решителна къса топка - 30-0. Изумителен форхенд-уинър над най-високата страна на мрежата завърши пореден гейм на нула за топ ракетата ни - 4:2.

Подсеченият бекхенд на Гришо създаваше сериозни проблеми на Медведев при 30-30, а руснакът трябваше да цели линиите по два пъти на разиграване, за да го спечели. Негов форхенд в аут след много дълбок удар на българина доведе до дюс, а съвсем скоро се стига и до шанс за пробив. Грешно воле на Медведев означаваше нов пробив в мача - 5:2.

Димитров сервираше за сета и започна с втората си двойна грешка за 0-15, а после спечели много атрактивна размяна на мрежата, като дори реализира уинър от бекхенд с две ръце. Излизане напред след форхенд с обратния диагонал осигури на българина аванс от 30-15, но после размяна на прави удари завърши с повече устойчивост на Медведев - 30-30. Сервисът на Григор в този гейм не беше толкова убедителен, а ново тежко разиграване, този път по бекхенд-диагоналите, доведе до успешна къса за руснака и шанс за рибрейк. Форхенд далеч в аут на Димитров означаваше точно това - 5:3.

Топ тенисистът ни си върна бързо увереността с чудесна акция след хубав ретур и лек аванс при 0-15. Втора поредна предизвикана грешка на Медведев го постави под напрежение - 0-30. Той обаче не спираше да цели линиите и това му помогна да намали изоставането си на 15-30. Руснакът тръгна напред след сервис, но Димитров свали топката с подсечен бекхенд в краката му и стигна до два сетбола на посрещане.

Първият беше отразен с ас по диагонала в полето за равенство, а вторият - с ас по правата в лявата страна на корта. Веднага обаче се стигна и до трети шанс в полза на Гришо, но той този път прати подсечен обратен удар в мрежата - дюс. Това беше едва осмата му непредизвикана грешка при 16 за съперника според статистиката, макар че доста от тях бяха всъщност в категория "предизвикани". Фамозен бекхенд-лоб на Григор му осигури четвърти сетбол и с дълбок ретур в краката на съперника работата беше свършена - 6:3 за 40 минути.

Втори сет

При 40-15 Димитров опита подобен лоб с деми-воле от бекхенд, но този път не намери очертанията на корта и се стигна до 40-30. Фантастично разиграване, доминирано от Медведев, заслужи поредната доза овации от публиката, а руснакът се добра до дюс. Той този път почти размина съперника си и го провокира да сбърка воле на мрежата, за да стигне до шанс за пробив. Първият сервис отново не носеше лесни точки на Григор в тези моменти, а грешка от бекхенд вече направи брейка факт - 0:1.

Медведев отново намери солидността си от начален удар, но когато трябваше да влиза в разигравания, Димитров ги печелеше - 40-30. Все пак, четири безответни сервиса свършиха работа на руснака за 0:2. Гришо определено имаше нужда от бързо и безпроблемно подаване и точно това осъществи - гейм на нула за 1:2.

Качеството на отиграванията от дъното на корта се запази и през втората част, а Медведев отново започна с целенето на линиите от бекхенд - 30-15. Публиката имаше нов повод за бурни аплодисменти след нова качествена размяна, завършена от руснака с форхенд-уинър, а той подкани зрителите да създават повече шум. В крайна сметка първият поставен трябваше да се потруди доста, но си взе сервис-гейма за 1:3.

Гришо беше хванат в крачка на мрежата и не можа да завърши два пъти, като накрая направи триково изпълнение с ракетата зад гърба си, но Медведев отговори със смач за 0-30. Непредизвикана грешка от бекхенд по диагонала на българина доведе до троен брейк-бол, вторият от които беше материализиран от световния номер 3 - 1:4. Руснакът не изпусна ситуацията от контрола си и затвърди пробива по убедителен начин - 1:5.

Димитров се постара да спечели сервис-гейма си, за да намали изоставането на 2:5, като сега предстоеше Медведев да опита да затвори сета. Съотношението на грешките през втория сет се обърна спрямо първия, макар че не можеше да се каже, че българинът значително е свалил от нивото си. Световният номер 3 уверено стигна до три сетбола и се справи още с първата си възможност - 6:3, 2:6 за 76 минути.

Трети сет

Гришо започна позитивно третия сет със сервис-гейм на нула без излишен разход на енергия, а след това успешно контраатакува и излезе напред, за да се добере до аванс от 15-30 на съперниковото подаване.

Впоследствие Медведев не издържа и прати форхенд в аут, с което даде брейк-бол на българина, но изумително разиграване от над 20 удара завърши в полза на първия поставен. Сервисът отново беше ключово оръжие за руснака и той оцеля в проблематичния гейм - 1:1.

Страхотен бекхенд-уинър по обратната права на Димитров го изведе до 15-15, но после дълбочината на ударите на Медведев се оказа решаваща за 15-30. Грешка от задната страна на ракетата на руснака доведе до 30-30, но пък българинът направи същото с правия си удар в следващия момент - брейк-бол. Той беше отразен с прекрасна вариативна акция от основната линия на Григор, който впоследствие се справи с две поредни точки и дръпна с 2:1.

За разлика от предишното си подаване, този път Медведев не позволи да се стигне до интрига, бързо повеждайки с 40-0. Въпреки двойна грешка, той сравнително убедително изравни на 2:2.

Бомбен бекхенд по правата на Димитров му осигури лесен завършек на мрежата за 30-0, а размяна на къси топки беше спечелена от него - 40-0. Смач от основната линия веднага след начален удар не попадна в очертанията на корта (40-15), а после българинът прати и бекхенд в мрежата за 40-30. Невърнат сервис елиминира интригата в гейма за 3:2.

Медведев отново се превърна в машина за начални удари и набързо изравни 3:3.

Дълго разиграване от основната линия завърши с форхенд в аут на Григор и той изостана с 15-30, но веднага с невърнато подаване възстанови паритета. С помощта на мрежата руснакът стигна до шанс за пробив, а в последвалото продължително разиграване първи "трепна" световния номер 3 - дюс.

Медведев пласира качествен ретур и впоследствие навлезе навътре в корта, за да си издейства втори брейк-бол. Бекхенд в мрежата от руснака обаче неутрализира и него, а след това Гришо излезе успешно напред за авантаж. Даниил пресили от основната линия и така българинът си взе драматичния гейм - 4:3.

Първият поставен направи непредизвикана от бекхенд, но пласира три страхотни сервиса и поведе с 40-15. Димитров го изненада със супер ретур и излизане на мрежата за 40-30, но в следващото разиграване пресили форхенд по обратния диагонал - 4:4. Два поредни бекхенда по правата на Гришо не намериха очертанията и той изпадна в неудобна ситуация при 0-30. Страхотно разиграване и от двамата, за съжаление, завърши в полза на Медведев след размяна на мрежата, при което той в ключов момент стигна до троен брейк-бол. Димитров прати форхенд в аут и допусна пробив за 4:5.

Руснакът дръпна с 30-0 след мощни сервиси, но после Григор намали на 30-15 с чудесна къса от основната линия. Ново качествено разиграване от дъното на корта отиде на сметката на българина, който този път завърши с воле на мрежата. Медведев обаче отново пусна ръката от сервис и стигна практически без игра до мачбол, който реализира с втора поредна бомба от начален удар - 6:3, 2:6, 4:6 за 2 часа и 8 минути игра.