Медведев: Украйна има малки шансове да оцелее като независима държава

Конфликтът между Москва и Киев може да не се ограничи до настоящата фаза

Новини
13:19 - 22 Февруари 2024
1770
Медведев: Украйна има малки шансове да оцелее като независима държава

В голямо интервю за руските средства за масова информация заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев изрази увереност, че Украйна има малки шансове да оцелее като независима държава и в бъдеще може би ще съществува като "териториална единица с център в град Лемберг“ – името на днешния град Лвов, когато е столица на зависимото от австрийската корона Кралство Галиция и Лодомерия, предава ТАСС и Фокус.

Говорейки за това дали Украйна изобщо трябва да оцелее като независима държава след края на войната, политикът отбеляза, че "ако нещо остане от Украйна в резултат на всичко, което се случва, тогава, вероятно,

такава държава има шанс да оцелее, макар и не много голям“.

"Във всеки случай този въпрос, разбира се, не днес, но след известно време ще бъде на дневен ред. Какво ще остане в тази териториална единица - сега не мога да я нарека държава, не знам, може би ще стане Лембергска област с център в град Лемберг, ако поляците са много загрижени за това, или нещо от този вид.

Но това е сложен не само военен, но и политически процес.

И не само въоръжените сили, не само войските, но и самите хора, които населяват тези земи, трябва да играят роля или да имат думата в този процес“, заключи Медведев.

Одеса е руски град и Руската федерация го "чака обратно у дома“, допълни заместник-председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев в интервюто си.

"За Одеса мога просто да кажа: Одеса, връщай се у дома. И това е всичко.

Чакаме Одеса в Руската федерация, дори само заради историята на този град,

заради това какви хора живеят там, на какъв език говорят. Това е наш руски, руски град“, отбеляза Медведев.

Той описа като "недалновидно“ решението на украинските власти за събарянето на паметници и унищожаване на друго руско културно наследство в Одеса. "По този начин те просто отчуждават част от хората, дори тези, които доскоро бяха лоялни към тяхното правителство. Е, като цяло това изглежда чудовищно, защото говорим за противопоставяне на цялата руска култура и нашия общ път", отбеляза Медведев.

Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия е на мнение, че за постигане на целите на "специална военна операция“ може да се наложи да се стигне и до Киев. Политикът също предупреди, че

конфликтът между Русия и Украйна може да не се ограничи до настоящата фаза.

Отговаряйки на въпрос за географските граници на войната, Медведев коментира:

"Къде да спрем? Не знам. Мисля, че предвид необходимостта от създаване на защитен кордон, трябва още много и сериозно да работим. Ще стигнем ли до Киев? Да, вероятно би трябвало. Ако не сега, то след известно време, може би в някоя друга фаза от развитието на този конфликт“, обясни той.

По думите на Медведев Киев също е руски град. "Но въпреки че е руски град в корените си, той се контролира от международна бригада от противници на Русия, водена от САЩ. Всички, които формално изпълняват функциите си там, са марионетки, които нямат нито съвест, нито страх за бъдещето на тяхната страна, нито възможности. Всички решения се вземат отвъд океана и в централата на НАТО. Това е напълно очевидно. Следователно, да, може да стигнем до Киев“, допълни той.