Мег Райън получава "Сърцето на Сараево"

Филмовият фестивал в босненската столица награждава актрисата с почетна статуетка

Култура
14:27 - 05 Август 2024
804
Мег Райън получава "Сърцето на Сараево"

Актрисата Мег Райън ще получи почетната награда "Сърцето на Сараево“ на 30-ия филмов фестивал в Сараево като признание за нейния изключителен принос към киноизкуството, съобщи босненският вестник "Дневни аваз". 30-ото издание на филмовия фестивал ще се проведе от 16 до 23 август 2024 г.

Холивудската звезда, известна със своя естествен чар във всяка роля, която играе, ще представи специална прожекция на своята хитова романтична комедия от 1998 г. "Имаш поща" в лятното кино в Сараево, отбелязва вестникът.

Известната актриса ще поздрави публиката на същото място, където този филм беше прожектиран преди 25 години – на 5-ия филмов фестивал в Сараево през 1999 г.

Райън ще проведе и майсторски клас, модериран от известния босненски режисьор Данис Танович, носител на Оскар за филма "Ничия земя". Майсторският клас ще бъде специална възможност за запознанство с ключовите аспекти от кариерата на Мег Райън и новия ѝ филм "Какво се случва по-късно“, който също ще бъде излъчен на фестивала.

"Мег Райън спечели сърцата ни от пръв поглед! Тя не само ни очарова с незабравимите си изпълнения, но и доказа уменията си зад камерата като режисьор и сценарист. За нас е чест да ѝ присъдим (почетната награда) "Сърцето на Сараево", заяви Йован Марянович, директор на филмовия фестивал в Сараево.

Почетното "Сърце на Сараево" е създадено през 2005 г. с цел да отдава признание на хората за техния изключителен принос към утвърждаването и развитието на филмовата индустрия, както и за подкрепата и развитието на филмовия фестивал в Сараево.