Меглена Плугчиева: Германия пак внася руски петрол, но през Индия

Новини
15:31 - 23 Януари 2024
1939
Меглена Плугчиева: Германия пак внася руски петрол, но през Индия

Има естествени причини и няма изненади от случващото се в Германия. Така започна анализа пред БНР Меглена Плугчиева, бивш посланик на България в Германия, Швейцария, Лихтенщайн и Черна гора и вицепремиер в кабинета "Станишев", за ситуацията в Германия.

"В политически план имаме едно управление на три партии в коалицията на канцлера Шолц – зелени, либерали и партията му – социалдемократи. При тези три партии има една нова генерация политици, които за съжаление

коренно се различават по компетентност, опитност и визия 

с политици, които познаваме от близкото минало", коментира Плугчиева в интервю за "12+3" на БНР.

В момента Германия е разтърсвана от стачки на фермери, стачка на железничари, недоволни граждани и икономически проблеми.

"Наистина аз съм много дълбоко и емоционално свързана с Германия, не само служебно, за мен е като втора родина и тази тема е болезнена да я коментирам – тревожни факти от Германия – център и мотор на икономиката на Европа, за нас винаги модел за подражание и на активни политически връзки", коментира дипломатът.

"Имаше процес в последните 20-30 години и всичко беше стабилно и балансирано.

Младите хора отидоха в сериозни професии и които не намериха място професионално, отидоха в политиката. Статистиката показва, че голяма част, особено в Зелената партия, няма образование, няма и средно образование. Не може да се разчита, че хора без образование и без политически и административен опит ще дадат резултати особено в кризи". 

В условия на кризи се проявява болезнено, ако бяха стабилните времена както преди, сега нямаше и да се забележи", обясни Меглена Плугчиева.

И обясни причините: 

"Това управление и Германия направиха грешки още от времето на Меркел – миграционната политика – "елате, ще се справим". Германия призна, че не се е справила.

И тези, които дойдоха - те са с друг манталитет и религия, не успяха да се включат в пазара на труда

и не се оправда очакването, нещо, което се очакваше да стане и че те ще имат принадена стойност за икономическия растеж на Германия". 

В резултат на това те натовариха социалната система, увеличи се престъпността. За 2023 година в сравнение с 2022 година статистиката показва тройно увеличение. Всичко това са грешки от неправилно управление, коментира Плугчиева.

"В икономическо отношение Германия затвори всички атомни централи точно в периода на война в Украйна и прекъсна всички връзки с Русия. Сега Германия внася втечнен газ от САЩ и други страни,

оказва се, че пак внася руски петрол, но през Индия",

обясни бившият посланик на България в Германия.