Мегзит успя: Кралицата клекна!

Общество
07:30 - 14 Януари 2020 (обновена)
4757
Мегзит успя: Кралицата клекна!

Намерението за „бягство” на двама членове на британската кралска фамилията, наречено от медиите Мегзит по аналогия с Брекзит, успя!

Кралица Елизабет II разпространи изявление, че се е съгласила да уважи желанието на внука си принц Хари и съпругата му Меган за по-независим живот след преходен период, съобщиха световните информационни агенции.

„Семейството ми и аз изцяло подкрепяме желанието на Хари и Меган да започнат нов живот като младо семейство” пише в изявлението на кралицата.

„Макар и да предпочитахме те да останат в кралското семейство на пълно работно време, ние уважаваме и разбираме желанието им да живеят по-независимо като семейство, като останат полезна част от моето семейство".

В шестте изречения на изявлението думата семейство фигурира шест пъти, отбеляза Асошиейтед прес.

През преходния период принцът и съпругата му ще живеят както в Канада, така и във Великобритания.

В изявлението си кралица Елизабет Втора посочи, че е поискала окончателните решения да бъдат взети до дни. Тя подчерта също, че Хари и Меган не желаят да разчитат на обществени средства за финансиране на новия им живот. Елизабет Втора не използва в изявлението официалните титли на двойката - херцог и херцогиня на Съсекс.

Кралицата определи срещата в имението Сандрингам като „конструктивна”. На нея освен принц Хари присъства баща му принц Чарлз и брат му принц Уилям.

Тримата принцове си тръгнаха от Сандрингам в отделни автомобили.

Принц Хари предизвика криза в британското кралско семейство миналата седмица, като заяви със съпругата си, че искат да се откажат от задълженията си към него и да живеят в Северна Америка, където да си изградят „прогресивна” нова роля и финансова независимост.

Решението им, за чието обявяване не се бяха консултирали нито с принц Чарлз, нито с кралицата, породи въпроси какво означава да си с кралска кръв през 21-и век. То насочи вниманието и към несъгласия в уиндзорската династия.

Междувременно БГНЕС съобщи, че жителите на градчето Сидни на остров Ванкувър в Канада вече са виждали Меган Маркъл в центъра, цитирайки „Дейли мейл“.

Принц Хари и съпругата му прекараха кратка почивка на острова, а малко след обявяването на оттеглянето то задълженията към кралското семейство, Меган се върна в Канада и много хора смятат, че пак е в тихото, 11-хилядно градче.

Жителите на Сидни се оказаха под светлините на прожекторите, след като една от спекулациите е, че Хари и Меган може да им станат съграждани.

Всички са единодушни, обаче, че ако се налага двойката и малкия им син да бъдат охранявани, те трябва сами да поемат разходите за това или охраната да бъде платена от кралицата на Великобритания.

В Канада е популярно схващането, че Меган Маркъл не е бил добре приета в кралското семейство и не е получила същото отношение като съпругата на принц Уилям Кейт Мидълтън.