Мехмед Дикме: Земеделците имат нужда от работа , а не от субсидии

„Възхищавам се на Делян Пеевски – той се превръща в лидер на държавата“, отбеляза още той

Политика
08:10 - 21 Септември 2023
2904
Мехмед Дикме: Земеделците имат нужда от работа, а не от субсидии

Вместо тракторите да са в София, те трябваше да орат и да сеят. Така бившият министър на земеделието Мехмед Дикме коментира темата с фермерските протести в предаването „Тази сутрин“. Според него подписаният меморандум е разрешава проблема па същество.

„Видяхме как в България сами можем да си направим проблем с едно неразумно решение на парламента. Защо приехме това решение, след като нито една от другите пет засегнати държави не е приела такова нещо? Нито Полша, нито Словакия, нито Унгария, нито Румъния са гласували за това. Даже Хърватска се присъедини към забраната на внос на украинско жито. Защо ни трябваше на нас да гласуваме за отпадането на забраната?“, посочи той.

Мехмед Дикме определи логиката на това решение на парламента като „некомпетентно“. Според него е възможно да има и някакъв политически подтекст. Икономическа логика той не вижда, защото ако въпросът се разглежда от тази гледна точка, това означава, че „Народното събрание иска да ликвидира българското производство“.

„Аз нямам нищо против от Украйна на влизат стоки, но те трябва да са произведени по критериите, по които се произвеждат те и в България. Все пак трябва да има конкурентост. А те са произведени в неконкурентна среда с неразрешени за използвани препарати за растителна защита и горива без акцизи и данъци“, каза още той. 

Бившият министър на земеделието не смята, че влизащата продукция от Украйна отговаря на европейските стандарти. „Подписаният меморандум не разрешава по същество големия проблем. Ще го обясня така – все едно да дадеш храна на един гладен човек. Ще го нахраниш днес, но утре пак ще огладнее. Субсидиите, които земеделците ще получат от бюджета, ще бъдат изхарчени, но продукцията им ще продължи да залежава“, обясни той.

Мехмед Дикме подчерта, че е най-добре на гладния да се даде работа – сам да си печели парите за храна. „На земеделецът трябва да му осигуриш съответните условия, за да може той да произвежда, да продава и да има доходи. А не просто да му даваш субсидия. В момента те са притиснати в ъгъла, защото нямат пари за сеитбата “, поясни той.

Той коментира и ролята на Делян Пеевски в решаването на проблема с фермерските протести. „Възхищавам се на Делян Пеевски – той се превръща в лидер на държавата. Той е основен двигател за промените в Конституцията на Република България. Крайно време е да стане премиер и да си дойдат нещата на мястото“, отбеляза още той.