Мехмет Али Агджа с нови разкрития за атентата срещу Йоан Павел II

Кремъл ми поръча да убия папата, той представляваше голяма заплаха за съветската империя, твърди терористът

Любопитно
19:25 - 15 Май 2021
4444
Мехмет Али Агджа с нови разкрития за атентата срещу Йоан Павел II

Кой поръча атентата срещу Папа Йоан Павел II? Мехмет Али Агджа в ефира на NOVA признава, че е обучаван в лагер за терористи, че е бил в България преди покушението срещу папата и е работил с контрабандисти у нас.

На 13 май 1981 г., в сърцето на Ватикана - площад „Свети Петър“ в Рим, папата поздравява събралото се множество. Името му е Йоан Павел II, роден като Карол Войтила, поляк. Той е първият папа-славянин и единствения от социалистическа страна. Избран е наскоро и дейността му представлява голяма опастност за Съветския съюз и целия социалистически лагер, особено за родната му Полша, в която вече действа и профсъюзът „Солидарност“, оглавяван от Лех Валенса.

В 17:17 минути проехтяват изстрели. Папата пада в ръцете на обкръжението си. Откаран е спешно в болница „Джемели“, но губи много кръв и е на косъм от смъртта.

На площада е арестуван мъж, който стиска пистолет „Браунинг“ в ръката си. Опитва се да избяга, но е затруднен от една шокирана монахиня – сестра Летиция, която започва да крещи: „Защо го направи?“. Така е задържан Мехмед Али Агджа, 23-годишен, турчин, член на крайнодясната организация „Сивите вълци“. Агджа признава, че той е извършителят на покушението срещу папата. Твърди, че е бил сам. Осъден е по бързата процедура на доживотен затвор.

Наричат случилото се пред 40 години на площад „Свети Петър“ „Денят на Апокалипсиса. Определят изстрелите срещу него като опит за смяна на световния ред. Отзвукът по целия свят е огромен. И тогава, и сега, версиите са много, но истината е само една.

 „Нищо не съм забравил. Да, може би някои хора, свързани с атентата, са били убити или са починали по време на разследването. Но аз помня много добре всичко, което се случи. Трябва да се помни. Защото светът трябва да знае какво се случи”, казва Мехмет Али Агджа.

Запитан дали не е опасно да се задават въпроси, той отговаря категорично: „Не, в никакъв случай”.

„Минаха четирийсет години. С времето истината ще излезе наяве. Естествено, Ватиканът знае истината. Вероятно и американското правителство я знае, Кремъл също знае истината. Разбира се, има два аспекта. Единият е свръхчовешки. Една свръхестествена истина, която Ватиканът така и не обясни. Истина, свързана с пророчеството от Фатима. Има и друга истина, която е свързана с Кремъл, така че това е дълга история”, разказва Агджа.

И допълва: „Истината е тази. Кремъл искаше да убие папата с полски произход. Защото папата представляваше голяма заплаха за съществуването, за оцеляването на Съветската империя, която беше заплашена от Полша, от профсъюза Солидарност и така, Кремъл взе решение да убие полския папа. Това е, истината е проста”.

На въпрос дали е бил във връзка с Кремъл, той отговаря: „Не! Не, не… Само с онези, които по някакъв начин работеха за руските тайни служби, за международния комунизъм”.

Студената война е в заключителната си фаза. В Америка току-що е встъпил в длъжност Роналд Рейгън, избран за президент с обещанието да унищожи Империята на злото, както той нарича Съветския съюз. СССР на свой ред наскоро е окупирал Афганистан, но в Полша стабилността на Социалистическия блок е разклатена от гданския шлосер Лех Валенса и неговия бунтовен профсъюз „Солидарност“. Американски журналисти по-късно ще обявят, че Кремъл се е страхувал от последствията от подкрепата, оказвана от папата на „Солидарност“.

„Както може да се да се види от документалните кадри от този ден, от 13 май, стрелях два пъти. Много добре си спомням този момент”, казва Али Агджа. И допълва: „Стрелях само аз, вижда се. Не е имало нужда от други хора”.

В последвалия така наречен „процес на века“ някои от свидетелите обаче твърдят, че са чули два изстрела, други – повече. Непосрествено след стрелбата американски фотограф успява да заснеме човек, бягащ от площад „Свети Петър“. Оприличават го на обвинения за съучастник служител на авиокомпания „Балкан” Сергеий Антонов. По-късно мъжът с очилата се оказва американски турист, а бягащият така и не е идентифициран. А версиите на Агджа във времето се променят - първо твърди, че е имало съучастници, после категорично отрича.

„Преди атентата мислех, че папата представлява капитализма. Дивия капитализъм. Аз бях враг на капитализма. И сега съм против дивия капитализъм, но Ватиканът, папата, те не представляват дивия капитализъм. Нямат нищо общо. Дори искат един по-демократичен свят, по-чист, по-социален, с по-малко бедни, богатствата да са по-равномерно разпределени… Но по онова време мислех така. После промених представата си. И смятам, че Ватиканът е хиляди пъти по-добър от дивия комунизъм”, категоричен е Али Агджа.

Разпространяваните за Агджа данни за живота му преди 13 май 1981 г. са, че през 1977 година преминавате обучение в палестински лагер южно от Бейрут, организиран от Карлос Чакала с участието на български и източногермански инструктори. По-късно отива в Сирия, където го обучават на терористични тактики. Според твърденията това е платено от българското правителство.

„Не. Не от българското правителство. Българското правителство няма нищо общо. По онова време тероризмът, било то в Ливан, или в Сирия, беше организиран и финансиран от КГБ, от комунистическо-терористичните тайни служби. Затова почти всички терористични организации, от италианските Червени бригади до РАФ, Фракцията на Червената Армия, всички близкоизточни и много турски организации бяха създадени и финансирани от Съветския съюз, от Чехословакия също, от някои българи… Тодор Живков… Но всички бяха просто инструменти на Кремъл”, казва Али Агджа.

„Никой не е имал интерес, нито България, нито Чехословакия, нито Източна Германия да подкрепя какъвто и да е тероризъм. Така че това беше операция на Съветския Съюз, на КГБ, за дестабилизиране на западните демокрации. Това е”, посочва още той.

Запитан дали наистина е бил в тренировъчен лагер, южно от Бейрут, организиран от Карлос Чакала и дали го познава, той отговаря: „Да, истина е, но не съм се срещал лично с Карлос Чакала, не го познавам лично”.

Агджа разказва и на какво са били обучавани в лагера. „От стрелба до използване на експлозиви, боравене с информация… Фалшива информация за заблуда на западните правителства, така че един човек можеше да изглежда като фашист, но беше на служба на КГБ. С две думи - мразех капитализма. Но видях, че съветският тероризъм е още по-жесток. Затова мога да кажа, че сега подкрепям, защитавам демокрацията на Западна Европа, като най-добрата система. Няма по-добра система от тази на Западна Европа. Радвам се, че сатанинската съветска империя падна окончателно”, казва той.

На въпрос дали е вярно, че  Сивите вълци са били използвани от ЦРУ или българските тайни служби, той отговаря: „Сивите вълци бяха използвани от ЦРУ, но само за борба срещу комунизма, нищо повече. Само в Турция. Сивите вълци никога не са били използвани извън Турция. Това го знам”.

Абди Ипекчи е турски журналист с умерено леви убеждения, убит през 1979 г. За екзекуцията му Мехмед Али Агджа получава доживотна присъда, но само след 6 месеца бяга от строго охранявания военен „Картал - Малтепе“. След кратък престой в Иран се връща за малко в Турция, обикаля в Европа и по данни от разследването, с които разполагаме - през август 1980-та пристига в България.  

„Това е история, която е свързана със Сивите вълци. Хвърлиха вината върху мен. Аз не съм убивал никого. Обвиниха мен, но виновните са Сивите вълци, знаят го Челик, както и други хора. Моята съвест е чиста”, коментира той.

На въпрос дали е вярно, че през 1980 година е бил 50 дни в София, той отговаря: „Да, бил съм в България за 50 дни, в София. Помня "Гранд хотел София", "Новотел Европа", хотел "Витоша", парк-хотел "Москва". Беше много красив град. Цяла България беше много красива страна, но вече не мога да се върна там, защото Италия ми наложи забрана за влизане в Шенгенската зона. Бил съм в България, срещал съм се и с турски контрабандисти. Срещал съм се и с хора от Съветското посолство в София. Но пистолетът го получих във Виена, не беше нужно да имам  пистолет в София. Паспортът, да. Получих го в Турция. В град Одрин”.