Меджидиев: Лекарства има за всички!

През последния месец е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин

Общество
16:04 - 30 Март 2023
954
Меджидиев: Лекарства има за всички!

Гордея се, че постигнахме някакви резултати и в момента недостигът на лекарства е овладян, каза пред БТА служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев в Дупница, където беше по повод церемонията за официалната първа копка за строителството на нов православен храм.

Той посочи, че преди около три месеца положението е било доста сериозно, както у нас, така и в европейски мащаб. През последния месец е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин. Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици, коментира министърът.

Той посочи, че проверките, които се правят в аптечната мрежа по отношение на наличността на лекарства, трябва да бъдат регулярни, а министерството е длъжно да осъществява контрол.

За мен е изключително важно хората да не чувстват недостиг и липси. Имаше някои наказания, които се наложиха.

Проверките няма да спрат, поне докато съм министър, каза още Меджидиев

Министърът посочи също, че още в началото на май, след изборите, ще бъдат извършени промени по отношение на системата с ТЕЛК. Първо променихме наредбата, след това и закона. Ще има много повече комисии, които да правят експертизите, ще бъде поставен много кратък срок за извършването на експертиза, обясни Меджидиев и добави, че се надява реформата да бъде направена в този мандат. Той уточни, че в новата система ще бъдат въвеждани документите по електронен път и хората няма да се разкарват. Ще има дори анонимност, за да се избегнат лоши практики, съществували досега, допълни министърът.

Той съобщи, че от пет месеца е възстановена работата по изграждането на нови спешни центрове в страната, което започна още през 2016 година, но беше стопирано.

Има индексирани оценки от МРРБ и в момента за всички спешни центрове в страната се възстановява изграждането им. Надявам се скоро да има редовно правителство и да продължи това, което сме започнали, посочи още министърът.

Междувременно министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и Андреа Мертето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A, размениха протоколите по подписания договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка за доставка на хеликоптери за нуждите на спешна медицинска помощ по въздух.

Договорът е подписан на 27 март, каза министър Меджидиев. Здравният министър благодари на представителите на „Leonardo S.p.A“, че са се съгласили да намалят първоначално предложената от тях цена за хеликоптерите, както и за положените усилия за поетия ангажимент първият хеликоптер да пристигне в България на 15 декември 2023 г. 

Започва процедура по изграждане на хангари за хеликоптерите, допълни министър Меджидиев и покани експертите от „Leonardo S.p.A“ да споделят идеи за изграждане на хангарите в България по подобие на хангарите в Италия.

Доставките на другите хеликоптери в България се предвижда да бъдат поетапно до 2026 г., като през следващата година се очакват още два хеликоптера, през 2025 г. – следващите два, а през 2026 г. – последният, шести хеликоптер.  

Цената на хеликоптерите е 113 438 000 лв. без ДДС.