Меджидиев за изчезналите лекарства: Тежки санкции и отнемане на лицензи

Дефицит на антибиотици има в 25 европейски държави, обясни здравният министър

Новини
15:17 - 06 Януари 2023
3589
Меджидиев за изчезналите лекарства: Тежки санкции и отнемане на лицензи

С тежки санкции и отнемане на лицензи се закани на виновните за липсата на важни лекарства в аптеките здравният министър Асен Меджидиев. Това ще са наказанията, ако проверка на здравните власти установи нарушения, довели до дефицита, обясни той. Той уточни, че се проверява дали в аптеките, в които има липси, са заведени искания към търговците на едро.

„И те, ако ги имат в складовете, дали изпълняват исканията на аптеките. Ако това не се случва, ще има санкции, а ако се хване такъв търговец, ще се отнема лицензът“, категоричен беше министърът. 

"Мобилизиран е целият отдел на Изпълнителната агенция по лекарствата, като от днес включихме в проверките и екипите на Районните здравни инспекции в страната. Проверяваме наличността и активизирахме българските прозводители специално за антибиотиците. Проблемът е в европейски мащаб.

По информация, която получихме тази сутрин, проблем с антиобиотиците има в 25 от 27-те европейски държави. Сезирали сме Европейската комисия и Агецията Ема за липсата на медикаменти. Много от субстанциите, които се използват за тяхното производтсво, идват от Китай и от Индия. Не може да се говори само за реекспорт. За него трябва да имаме внос", каза Меджидиев.

"Задължително ще бъде да стартираме законодателна инициатива. Системата СЕСПА не осествява цялостен контрол върху всички продукти. Ще искаме да променим част от закона за тази наредба, за да може да обхване по-голям брой от медикаментите. Проверяваме всички наличности по складовите ни бази при търговците на едро и това какви заяви има постъпили от аптеките", допълни той.

"Ще се постараем животоспасяващите лекарства да бъдат осигурени", твърди здравният министър.