Мекел готви пълно затваряне на Германия

Актуални новини
17:12 - 15 Януари 2021
1986
Мекел готви пълно затваряне на Германия

Заради новия щам Ангела Меркел иска почти пълно затваряне на страната, пише в. ”Билд”. Според вестника, цитиран и от Ройтерс, тя обмисля да спре обществения транспорт както в градовете, така и по междуградските линии, но все още не е взето решение за предприемане на такива стъпки.

Страната регистрира на ден по около 15 смъртни случая на милион души, което е повече от САЩ (13 смъртни случая). Първоначално Германия се справи по-добре с пандемията от съседите си, благодарение на стриктната карантина през пролетта, но през последните месеци регистрира рязък скок в инфекциите и смъртните случаи.

Според института "Роберт Кох" хората не взимат вируса достатъчно на сериозно, а ограниченията не се прилагат така последователно, както по време на първата вълна.

От събота полицейският час във Франция ще започва от 18 ч., а не от 20 ч., както досега. Новите правила, целящи забавяне на разпространението на коронавируса, ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс.

Кастекс каза на пресконференция, че засега няма нужда от нова обща карантина.

Коронавирусът отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая.

Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо.

Великобритания обяви днес, че забранява временно влизането в страната на пътници от всички държави от Южна Америка, Панама, Кабо Верде и Португалия. Забраната се налага заради новия вариант на коронавируса, открит в Бразилия, предадоха световните агенции.

Мярката влиза в сила от 4 ч. по Гринуич утре и не важи за британски и ирландски граждани, както и за пътниците, които имат разрешително за пребиваване в Обединеното кралство. Изключение се прави и за португалските шофьори на тирове, превозващи стоки от първа необходимост, поясни британският министър на транспорта Грант Шапс.