Мексикански туристи наводниха България

Страните от балканите предлагат голямо разнообразие от културно-исторически забележителности

Общество
14:05 - 27 Май 2024
24745
Мексикански туристи наводниха България

Когато говорим за чуждестранни туристи в България едва ли си представяме такива от Мексико. Нещата обаче се променят. Броят на руснаците може и да намалява с всяка изминала година от началото на войната на Русия в Украйна, но пък в България започнаха да идват все повече туристи от... Мексико.

Един от най-големите мексикански туроператори - Mega Travel, заедно с българския им партньор Viya travel, стартираха чартърна програма от Мексико сити до София, съобщава Travel News, цитирайки българската туристическа агенция.

"Първият полет беше осъществен на 18 май тази година, като предвиждаме да направим общо 14 чартъра и това е една осъществена наша мечта", коментира Юсуф Коч, който е собственик и управител на Viya travel.

Полетите от Мексико са с големия Airbus А330 на българската авиокомпания GullivAir и по план трябва да продължат до ноември 2024 г. В самолета има 320 места, като

пътуването се извършва директно, без междинни кацания.

Полетите ще бъдат на всеки 12 дни.

Туроператорите коментират, че са избрали Летище София за начална и крайна точка заради добрите условия, които аеропортът предлага. Колкото до избора на мексиканските туристи да посещават България, причините не са една и две.

На първо място хората с по-висок стандарт в Мексико обичайно харесват Европа. 

В момента, заради различни рекламни кампании в страната, включително от страна на местния партньор на българската агенция, много популярни стават и Балканите. След ноември тази година, българските туроператори очаква да доведат допълнително поне 2000 мексикански туристи по редовните линии.

"Интересът към Балканите е много голям от страна на мексиканците,

защото страните предлагат голямо разнообразие от културно-исторически забележителности. С чартърите ще водим мексикански туристи за обиколка на Балканите, като програмата стартира от София и завършва тук с полет наобратно", пояснява Коч.

Очакванията на туроператора са у нас да дойдат около 5000 мексиканци. Туристическата агенция им предлага осем различни пакета с обиколки на България, Гърция, Турция, Румъния, Северна Македония, Сърбия, Албания, Хърватия и Босна и Херцеговина. Започва се с обиколка на София, Пловдив, Велико Търново и Рилския манастир.