Мексико изправя армията срещу наркокартелите

Свят
14:03 - 23 Февруари 2024
1549
Мексико изправя армията срещу наркокартелите

Мексико започна разполагането на войски из цялата страна, в опит да за да защити населението от ширещата се организирана престъпност, предава rfa, част от Voice of America (VOA).

Най-голям брой войници са изпратени в граничния град Тихуана, разкри бригаден генерал от мексиканската армия Висенте Мандухано.

"Мексиканското правителство изпраща там 2000 войници, за да подсили стратегията за обществената сигурност и защитата на гражданите. Целта е ограничаване на убийствата, свързани с организираната престъпност", посочи ген. Мандухано.

Районът на Тихуана се слави като мястото с най-високи нива на убийства в страната. Там не минава и ден без трупове и жертви.

Но смъртоносното насилие, свързано с организираната престъпност, не е само тук. Според Министерството на отбраната на Мексико, повече от 3000 войници и членове на Националната гвардия са изпратени в други щати с нарастващи нива на насилие, свързано с престъпни групировки и наркокартели.

По-рано тази седмица седем души бяха убити в Тлакепаке, град на юг от Гуадалахара. Пет от жертвите са тийнейджъри, а дузина други бяха ранени.

Разследващите от щата Халиско свързват нападението с престъпните групи.

Мексиканското правителство и преди това е изпращало войски, за да помогне на полицията да се бори с престъпостта, но това е първият път, когато мобилизира толкова много военнослужещи.

Едгардо Флорес-Кембъл от Гражданския комитет за обществена безопасност на Тихуана обаче поставя под въпрос стратегията.

"Безсмислено е пристигането на 2000, 3000, 5000, 7000 национални гвардейци, ако преди това не се извърши разузнавателна дейност тайни операции и анализи", казва той пред Voice of America (VOA).

Отделно от това често в Мексико военните са обвинявани в злоупотреби и тайни споразумения с картелите.

Главният прокурор на Долна Калифорния Мариелена Андраде Рамирес, както и някои други представители на местната власт обаче са категорични, че армейските части са помогнали за намаляване на престъпността през 2023 г. в сравнение с предходната година.

Но ежедневното смъртно насилие в Тихуана продължава. Само от началото на 2024 г. там са извършени над 240 докладвани убийства, сочат правителствени данни.