Мексико одобри руската ваксина "Спутник V"

Нова Зеландия издаде разрешение за употреба на препарата на Pfizer/BioNTech

Новини
10:10 - 03 Февруари 2021
2512
Мексико одобри руската ваксина "Спутник V"

Мексико одобри руската ваксина "Спутник V" срещу коронавируса, информира АФП. Регулаторната агенция Cofepris взе решение за спешна употреба на руската ваксина.

Вчера бяха съобщени резултати от проучване, които показват, че руската ваксина е с ефективност срещу вируса с повече от 90%.

Миналата седмица президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че по време на разговори с президента Владимир Путин е постигнато споразумение Русия да достави 24 милиона дози от ваксината.

Мексико има повече от 1,8 милиона случая на коронавирус и близо 160 000 починали. Тя е третата страна по смъртност след САЩ и Бразилия.

Страната започна масова имунизация на 24 декември, но до момента е използвала само ваксината на Pfizer/BioNTech. Мексико също одобри и ваксината на AstraZeneca/University of Oxford. Сключи споразумение с Аржентина за съвместно производство на британската ваксина.

Междувременно ДПА съобщава, че агенцията по лекарствата на Нова Зеландия Medsafe е одобрила за използване първата ваксина срещу коронавируса в страната. Имунизацията ще започне от април. Одобрена е ваксината на Pfizer/BioNTech. Първо ще бъдат ваксинирани граничните служители и важните работници преди да започне масова имунизация.