Мексико разчиства щетите след урагана Отис

Свят
12:13 - 26 Октомври 2023
1456
Мексико разчиства щетите след урагана Отис

Мексикански войници и спасители в четвъртък разчистват хаоса и разрушенията, причинени от урагана Отис в Акапулко, докато правителството работи за оказване на помощ на опустошения южен морски курорт, предава Ройтерс.

Отис в сряда връхлетя един от най-известните курорти в света - Акапулко в щата Гереро като се превърна в един от най-силните урагани, удряли някога тихоокеанското крайбрежие на Мексико, наводнявайки улици, събаряйки покриви на домове и хотели и прекъсвайки комуникациите, пътищата и въздушния транспорт.

Пораженията остават неясни: прекъснатите телефонни и електрически линии затрудняват властите да оценят степента на щетите, като към сряда вечерта няма съобщения за загинали.

Близо 8400 военнослужещи от мексиканската армия, военновъздушните сили и националната гвардия бяха разположени във и близо до Акапулко, за да помогнат в усилията за почистване, съобщи министерството на отбраната.

Учебните занятия бяха отменени за ученици в целия щат за втори ден, а губернаторът Евелин Салгадо каза в социалните медии, че властите работят за възстановяване на електричеството и повторно активиране на помпите за питейна вода в Акапулко.

"Пълният размер на щетите от вятъра, бурята и валежите в Гереро ще стане ясен през следващите дни", се казва в изявление на застрахователната компания Moody's Risk Management Solutions.

Мексиканската държавна енергийна компания CFE е изпратила над 1300 служители, работещи за възстановяване на захранването, съобщи самата компания в сряда вечерта, когато около 300 000 души останаха без електричество.

Главната магистрала, свързваща Акапулко с Мексико Сити, се очаква да бъде напълно отворена до обяд, каза пред репортери заместник-министърът на транспорта Рохелио Хименес Понс, отбелязвайки въздействието на калните свлачища.

Международното летище на пристанищния град остана затворено, след като Отис повреди контролната кула, прекъсна телекомуникациите и остави пътищата, достигащи до него блокирани.

"Ураган от категория 5 в Акапулко ни изненада", каза Хименес Понс. "Това е безпрецедентно."