Мексико с безпрецедентни мерки срещу незаконната имиграция

Държавата отстъпи пред американското искане

Новини
09:56 - 08 Юни 2019
1502
Мексико с безпрецедентни мерки срещу незаконната имиграция

Мексико ще вземе безпрецедентни мерки за борба с незаконната имиграция. Това се казва в обща декларация на Вашингтон и Мексико след договарянето на споразумение за незаконната имиграция, което избегна налагане на американски мита на мексиканския внос в САЩ, предадоха световните агенции.

Сред мерките е разполагане на мексиканската национална гвардия из Мексико, приоритетно на южната граница на страната. В четвъртък Мексико обяви, че 6000 членове на гвардията ще бъдат разположени на южната граница. Сега в общата декларация тази цифра не се споменава. Разполагането по границата с Гватемала ще започне в понеделник.

Мексико ще вземе също решителни мерки, за да разбие огранизациите на трафиканти, както и незаконните мрежи за транспорт и финансиране, се казва в декларацията, прочетена от мексиканския външен министър Марсело Ебрард след дългите преговори във Вашингтон.

Мексико отстъпва пред американското искане и мигранти, кандидатстващи за убежище в САЩ, ще бъдат върнати в Мексико, където ще изчакат решението на американските власти.

Президентът на Мексико Андрес Лопес Обрадор заяви, че е доволен, че американските мита са били избегнати, предадоха световните агенции. Той каза, че мексиканците ще се съберат в Тихуана днес, за да отпразнуват това.