Мексико се заканва на САЩ заради митата

Американците водят търговска война на няколко фронта, включително с Китай

Политика
14:23 - 04 Юни 2019
1645
Мексико се заканва на САЩ заради митата

Мексико предупреди американския президент Доналд Тръмп, че митата върху мексикански стоки могат да влошат нелегалната имиграция в САЩ и в крайна сметка да навредят и на двете страни, съобщават американски медии.

Предупреждението дойде, след като Тръмп написа в Туитър, че Мексико може "да спре потока от хора и наркотици" през граница, "ако поиска".

Мексикански и американски официални лица преговарят, докато Тръмп е във Великобритания. Американският президент заяви, че планира да наложи 5% мито върху всички мексикански стоки от следващата седмица. След това митата ще нарастват с 5% всеки месец, докато достигнат 25 процента през октомври, ако Мексико не предприеме действия да спре мигрантите, които преминават през южната граница на САЩ. Външният министър на Мексико Марсело Ебрард заяви пред журналисти, че остават ангажирани с решаването на проблема и предупреди, че ако не са правили нищо, 250 000 мигранти щели да достигнат САЩ през тази година, уточнява "Ройтерс". Той също така отхвърлил предложението Мексико да се превърне в "безопасна трета страна" като "неприемливо". Някои американски представители искат имигранти от Централна Америка, търсещи убежище в САЩ, вместо това да кандидатстват за него в Мексико.
Междувременно министърът на земеделието на Мексико заяви, че според тях цената на митата само за селскостопанския сектор ще бъде около 117 млн. долара месечно в двете страни.

Министърът на търговията на САЩ Уилбър Рос, който се срещна с икономическия министър на Мексико Грасиела Маркес, разкри, че ѝ е казал, че Мексико трябва да увеличи усилията си за справяне с нелегалната имиграция.

Мексико е бил вторият най-голям доставчик на стоки за САЩ през миналата година, като вносът възлиза общо на 352 млрд. долара според "Голдман Сакс". Въпреки това отношенията са обтегнати, като Тръмп твърди, че Мексико не прави достатъчно, за да попречи на хората да достигат до южната граница. САЩ водят търговска война на няколко фронта, включително и с Китай. Тръмп често използва митата при дипломатически спорове след встъпването си в длъжност.