Мелбърн отново в локдаун заради вируса

Заключването ще започне малко преди полунощ местно време в четвъртък

Свят
12:30 - 15 Юли 2021
2282
Мелбърн отново в локдаун заради вируса

Опитът на Австралия да прекрати бързо разпространяващото се огнище на коронавирус ще доведе до завръщането на втория град в страната в Мелбърн в "твърда и бърза" блокировка в четвъртък.

Премиерът на щата Дан Андрюс заяви, че градът - и околностите от Виктория - ще се присъединят към Сидни при блокирането, като общият брой на австралийците, които ще трябва да си стоят вкъщи, ще бъде около 12 милиона.

Страната, в голяма степен свободна от коронавирус, се опитва да спре избухването на варианта Делта, който е нараснал до почти 1000 случая в цялата страна за един месец. Андрюс каза, че е взел решението да върне Мелбърн до петата му блокировка "с натежало сърце", но това е "абсолютна необходимост".

"Нищо при този вирус не е честно", каза той, описвайки как само 18 случая във Виктория са довели до засичане на контакти, които сега трябва да бъдат проследени и тествани.

"Имате само един шанс да се действа усилено и бързо", каза Андрюс.

"Ако изчакате, ако се колебаете, ако се съмнявате, тогава винаги ще се обръщате назад и ще ви се иска да сте направили повече по-рано."

Заключването ще започне малко преди полунощ местно време в четвъртък и ще продължи пет дни.

Най-големият град в Австралия, Сидни, вече е в четвъртата си седмица на блокиране, след като вирусът се разпространи от задгранични работници на самолети до техния местен шофьор в средата на юни.

Властите в Сидни заявиха в четвъртък, че ситуацията там се е "стабилизирала" - с 65 нови случая, съобщени през последните 24 часа.

Но заключването трябва да продължи още две седмици, за да се опита да елиминира предаването от общността.