Мелбърн се бори със зъби и нокти да задържи Гран При на Австралия

Шефът на надпреварата на острова заяви, че гонката няма да бъде дадена на Сидни

Спорт
17:34 - 22 Октомври 2021
1941
Мелбърн се бори със зъби и нокти да задържи Гран При на Австралия

Шефът на Гран При на Австралия във Формула 1 Андрю Уестакот отхвърли съобщенията, че надпреварата ще бъде преместена в Сидни и заяви, че се надява Мелбърн да бъде неин домакин и след като изтече сегашния договор през 2025-а година.

Австралийската телевизия Seven Network заяви, че правителството на щата Нов Южен Уелс в момента води преговори на най-високо ниво, за да отнеме на състезанието от Мелбърн и да го премести в Сидни.

Уестакот заяви, че подобни информации са изненада за него, но организаторите ще се борят да запазят престижното състезание във втория по големина град в Австралия. Иначе те бяха принудени да отменят състезанията през последните две години заради рестрикциите около COVID-19.

"Знае се, че това е много търсено от телевизии и рекламодатели събитие. Но ако зависи от мене, Гран При на Австралия няма да мръдне никъде другаде", заяви Уестакот пред телевизия Nine Network.

"Ние имаме отлични отношения с Формула 1, които са изградени в продължение на близо четвърт век. Нямаме оплаквания, но никога не сме били доволни от себе си и се стараем да бъдем по-добри. Поне така ще бъде до 2025-а година. Но искаме и след това да продължим", казва още шефът на Формула 1 за Австралия.

Министърът на имиграцията на Австралия каза тази седмица, че чуждестранните спортисти, които не са ваксинирани срещу COVID-19, ще им бъде отказано издаване на визи за влизане в страната, което повишава перспективата за отпадането на големите звезди в тениса за Откритото първенство на Австралия, а след това и за други спортове.

Но Уестакот смята, че проблемът в Гран При на Формула 1 няма да се появи.

"Уверен съм, че Формула 1 има модел, който включва 100-процентова ваксинация. Може би в момента във Формула 1 има 98 процента ваксинирани поради постоянното пътуване", обясни още шефът.

Гран При на Австралия фигурира като трети кръг в календара на Формула 1 за сезон 2022 и трябва да се проведе между 8 и 10 април.