Мелони и френско вино омекнаха Орбан за Украйна

Италианската премиерка упорито се опитвала да бъде мост между колегата си и останалите европейски лидери

ЕС
16:26 - 02 Февруари 2024
3203
Мелони и френско вино омекнаха Орбан за Украйна

Чарът на италианската премиерка Джорджа Мелони и френското гостоприемство, гарнирано с вино, станали главната причина унгарският премиер Виктор Орбан да отстъпи и да се съгласи ЕС да предостави на Украйна помощ от 50 милиарда евро, пише „Политико“.

Решението за помощта бе взето вчера на специалния Европейски съвет в Брюксел.

Мелони ухажвала Орбан в продължение на месеци, възползвайки се от дългогодишното им приятелство, твърдят двама дипломати. Италианската премиерка упорито се опитвала да бъде мост между колегата си и останалите европейски лидери. В разговорите участвали министри и други официални представители.

А на 31 януари – деня преди Европейския съвет, делегациите действали докъсно през нощта, за да осигурят пробива.

През последната седмица Мелони водила дълги телефонни разговори с Орбан. В Брюксел двамата се срещнали в хотел „Амиго“. Сутринта на 1 февруари те отново имали среща.

Френският президент Еманюел Макрон също се срещнал с Орбан вечерта на 31 януари, става ясно още. По-рано през януари, когато унгарският премиер бе на посещение в Париж, Макрон го помолил по време на вечерята да сподели визията си как източноевропейските страни членки да бъдат по-добре интегрирани в ЕС.

Ухажванията на Орбан от италианска и френска страна позволили на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да обяви споразумението още в самото начало на срещата на върха.

Орбан отстъпил на закуската, на която били също Шарл Мишел, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Мелони, Макрон и германският канцлер Олаф Шолц.

Мишел си навлякъл критиките на няколко европейски лидери, след като пуснал снимка от закуската, твърдят дипломати пред „Политико“. Те били недоволни от факта, че ги нямало на публикуваната снимка. В действителност те се присъединили малко по-късно. Това са премиерите Педро Санчес на Испания, Доналд Туск на Полша, Марк Рюте на Нидерландия и Александер де Кро на Белгия.