Мелони: Италия не издържа на натиска на мигрантите

Държавата, която е пристан за стотици лодки с бежанци, вече няма къде да ги наставя и отправи призив за общо европейско решение

Новини
11:21 - 16 Септември 2023
3975
Мелони: Италия не издържа на натиска на мигрантите

Притокът на мигранти към Лампедуза намаля вчера и италианските власти започнаха да прехвърлят оттам към остров Сицилия  и континентална Италия хиляди хора, пристигнали през Средиземно море на този малък италиански остров, предадоха световните агенции.

Италианският премиер Джорджа Мелони заяви, че миграционният натиск над Италия е нетърпим заради трудната международна конюнктура, събира в едно проблемите, които вече са имали африканските страни с нарастваща нестабилност, особено в Сахел. Мелони обрисува ситуацията там като трудна заради държавни преврати, природни бедствия, зърнена война и джихадизъм, които биха могли да накарат десетки милиони хора да поискат да напуснат собствените си страни и да потърсят по-добро бъдеще в Европа.

Италианската премиерка покани председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети остров Лампедуза, за да констатира на място какво е положението с мигрантите. Според източници Фон дер Лайен е приела и визитата ще бъде в скоро време. Брюксел изпрати вече технически екип от 15 души на Лампедуза, за да помогнат на италианските власти.

Мелони призова и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел да постави миграционния въпрос в дневния ред на срещата на върха на ЕС през октомври. Премиерката също така предупреди, че нейното правителство има намерение да вземе извънредни мерки.
 
Тя подчерта, че спирането на потеглянето на мигранти с лодки и корабчета през Средиземно море може да се осъществи чрез една европейска мисия, дори военноморска, ако необходимо, съгласувано с властите на страните от Северна Африка. После ще е нужно в самата Африка да се правят проверки кой има право или не на убежище в ЕС и да се приемат в ЕС само онези, които действително имат това право според международните конвенции. Паралелно трябва да се инвестира в развитието на този континент, допълни тя, предаде АНСА.

Президентът на Франция Еманюел Макрон пък вчера протегна ръка на затруднената Италия, защитавайки идеята за "дълг за европейска солидарност" с тази страна, предаде Франс прес. Тази защита дойде в момент, в който друга страна членка на ЕС - Германия временно преустанови доброволния прием на кандидати за убежище от Италия заради миграционния натиск, на който самата тя е подложена и заради отказа на Рим да прилага европейските споразумения за прием на мигранти, на които в страните на вторична миграция е отказано убежище и които трябва да бъдат върнати в страните, в които първо са влезли мигрантите. Но Германия все пак изглежда готова да подаде ръка на Рим при определени условия. Пренастаняванията на мигранти, предвидени в доброволния механизъм за европейска солидарност, към който са се присъединили 19 страни,  може да бъдат подновени, ако Италия поднови изпълнението на задълженията си да приема върнати мигранти от страните на вторична миграция.
       
Лампедуза се намира на по-малко от 150 километра от бреговете на Тунис и е първа спирка на мигрантите, прекосяващи Средиземно море в надеждата да стигнат до ЕС. Всяка година през лятото десетки хиляди мигранти тръгват по море с разнебитени плавателни съдове, осигурени от трафикантите. Над  2000 мигранти са загинали или са изчезнали досега при опит да достигнат Европа по този маршрут.

Но на Лампедуза ситуацията никога не е била толкова напрегната, колкото сега. Там от понеделник пристигнаха по-голямата част от 11 000-те мигранти, добрали се по море до италианска територия. Местният център за прием на мигранти е с капацитет 400 души и островът е буквално претъпкан от мигранти.

Само между понеделник и сряда на острова са пристигнали 8512 мигранти, което е повече от местното население. Стотици мигранти спят на улицата, където местните жители им носят храна и напитки.

Общо над 127 000 мигранти достигнаха до италианските брегове от началото на годината, което е близо двойно спрямо същия период на миналата година. Това все пак не чупи рекорда от  2016 г., когато над 181 000 души, сред които и много сирийци, бягащи от войната в Сирия, пристигнаха в Италия, посочва Франс прес.

Притокът на мигранти на Лампедуза породи много политически реакции както в самата Италия, така и в чужбина. Според френския президент Макрон ситуацията на Лампедуза показва, че "стриктно националистическите подходи си имат своите граници". Той заяви, че не иска Италия да бъде оставена сама в този момент, с това, което тя преживява днес. Макрон спомена за отговорност, която има целия ЕС.

Подкрепа за Италия изрази и председателката на Европейския парламент Роберта Мецола.

Същевременно министрите на външните работи на Италия и на Франция проведоха телефонен разговор вчера и след него заявиха, че двете страни искат да действат заедно на европейско ниво за превенция на потеглянията на мигранти и борбата срещу трафикантите. Те са се договорили, че преди всичко трябва да се засили оперативното сътрудничество със страните, от които потеглят мигрантите, за да се блокират нови прекосявания на Средиземно море. 

Телефонен разговор са провели и министрите на външните работи на Италия и Франция, в който те са изразили съгласие, че е необходимо европейско решение на миграционната криза.

ЕС и Тунис, откъдето потеглят много от мигрантите, подписаха през юли споразумение, съгласно което в замяна на финансова помощ за Тунис, тунизийските власти ще се борят с трафика на хора през Средиземно море. В Италия вече политици започват да казват, че Тунис не изпълнява договора и праща лодки с мигранти към Италия, тъй като обещаните пари от ЕС на северноафриканската страна още са не били преведени.