Мелони нареди на Миланo да спре да регистрира деца на еднополови двойки

Новини
13:38 - 15 Март 2023
1803
Мелони нареди на Миланo да спре да регистрира деца на еднополови двойки

Италианското дясно правителство нареди на градския съвет на Милано да спре да регистрира деца на еднополови двойки, разпалвайки отново дебата около консервативната програма на премиера Джорджа Мелони, предаде "Ройтерс".

Италия легализира еднополовите граждански съюзи през 2016 г., преодолявайки съпротивата на католически и консервативни групи, но не им даде права за осиновяване поради страх, че това ще насърчи сурогатните бременности, които остават незаконни.

При липсата на ясно законодателство по въпроса някои съдилища се произнесоха в полза на разрешаването на еднополови двойки да осиновяват децата на другия партньор, а кметовете на някои градове, включително Милано, регистрираха сурогатни раждания на еднополови двойки.

Лявоцентристкият кмет на Милано Джузепе Сала каза в понеделник, че е получил писмо от вътрешното министерство, което му казва да спре да регистрира децата на еднополови двойки.

Позовавайки се на решение на най-висшия италиански съд, префектурата на Милано - местно подразделение на вътрешното министерство - твърди, че родителите могат да получат правно признание само с изричното одобрение на съда за осиновяване.

Сала заяви във вторник, че ще уважи заповедта, но ще продължи да се бори политически, за да гарантира, че правата на еднополовите родители и техните деца са признати.

Мелони дойде на власт като защитник на традиционните християнски ценности и осъждайки, по думите ѝ, "джендър идеологията" и "ЛГБТ лобито".

Последният ход на правителството беше осъден от ЛГБТ активисти.