Мелони призова ООН за глобална война срещу незаконната миграция

ЕС
15:38 - 21 Септември 2023
2899
Мелони призова ООН за глобална война срещу незаконната миграция

Дясната министър-председателка на Италия Джорджа Мелони отправи искане към ООН да води "глобална война" срещу трафикантите на хора и незаконната миграция, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става в момент, когато лодки с мигранти продължават да пристигат на италианския средиземноморски остров Лампедуза, където ситуацията е тежка. Мелони отправи своя призив в речта си по време на общополитическите дебати на годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В рамките на няколко часа днес на Лампедуза пристигнаха над 700 души с лодки от Африка, предаде италианската агенция АНСА, цитирайки местните власти.

От вчера острова са достигнали над 20 нови лодки, повечето от които са тръгнали от Тунис.

Приемният център за мигранти на Лампедуза, чиито капацитет е за 400 души, продължава да бъде претъпкан с повече от 1100 човека.

"Убедена съм, че задачата на тази организация е да обяви глобална война на трафикантите на хора без лицемерие и без компромиси", каза Мелони по време на речта си в ООН. Тя добави, че Италия е готова да бъде в "челните редици" в този процес.

По данни на италианското министерство на вътрешните работи от началото на годината в страната са пристигнали по море около 130 000 мигранти - почти два пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, отбелязва ДПА.