Меркел губи доверието към себе си

САЩ са против да има газопровод от Русия към Европа

Политика
13:32 - 04 Юни 2019
1671
Меркел губи доверието към себе си

Правителството на канцлера Ангела Меркел до голяма степен е загубило доверието към себе си. Това заяви по време на икономическата конференция „Ден на германската промишленост“ в Берлин председателят на федералния съюз на немската промишленост Дитер Кемпф.

„Очакваме от „голямата коалиция“ отговори на глобалните въпроси на нашето време. Искаме да говорим за това как ще създадем утрешното благосъстояние. Вместо това ни се предлага несмелата работа по дребни политически въпроси с надеждата за подобряване на следващите резултати от социологическите проучвания. Коалицията, разрешете ми да го кажа директно, е загубила голяма част от доверието към нея“, заяви Кемпф. Той добави, че „резултатите от изборите за Европейски парламент, както и резултатите от социологическите проучвания за двете „народни партии“ (ХДС и ГСДП) са доста разрушителни“.
„Ние, представителите на индустрията, сме загрижени. Ние сме загрижени за бъдещето на нашата страна, нашето общество и нашите предприятия и предприемачи. За нас е трудно да видим ясен икономико-политически курс в работата на правителството“, каза още експертът. Междувременно Ангела Меркел счита, че германските икономически кръгове споделят мнението ѝ за реализацията на газопровода „Северен поток 2“.  Меркел отбеляза, че за обезпечаването на надеждно енергоснабдяване на Германия в светлината на отказа на Берлин от атомната енергия и въглищата, „трябва да се залага на такива енергоносители като газта“.

„Затова аз винаги съм се застъпвала с това, че наред с транзита през Украйна, може да бъде построен тръбопровода „Северен поток 2“. „Мисля, че тук нашето мнение не се различава“, добави Меркел.

Припомняме, че „Северен поток 2“ предполага строителството на газопровод с обща мощност 55 млрд. куб. м. газ от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. Стойността на строителството се оценява на 9,5 млрд. евро, а пускането на газопровода се очаква до края на годината.

Категорично против новия тръбопровод от Русия към Европа се обявяват САЩ. Вашингтон неведнъж е заплашвал да въведе санкции против проекта и неговите европейски участници. Според мнението на руските власти, това може да бъде свързано с опитите да се увеличи продажбата на американски втечнен природен газ в Европа, който е значително по-скъп от руския, минаващ по тръбопровод.