Меркел и Макрон с общо изявление за бъдещето на ЕС след COVID-19

Общество
13:46 - 18 Май 2020
1780
Меркел и Макрон с общо изявление за бъдещето на ЕС след COVID-19

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон ще направят общо изявление. Двамата ще разговарят този следобед по видеоконферентна връзка, а след това в 15.00 ч. по Гринуич ще дадат обща пресконференция, на която да представят "френско-германска инициатива" в рамките на борбата с кризата с коронавируса.

Новината съобщи канцеларията на френския държавен глава, цитирана от Франс прес.

Съвместната инициатива ще е свързана със здравето, рестарта на икономиката, прехода в сферата на екологията, цифровото общество и промишлеността.

Европа тепърва започва да излиза от наложените заради новия коронавирус ограничителни мерки, които предизвикаха сериозни щети за националните икономики и доведоха до голяма рецесия, която може да продължи с месеци.

Но членовете на ЕС са дълбоко разделени за това какъв трябва да е съвместният отговор, след като блокът обеща през миналия месец да отдели 500 милиарда евро за спешно финансиране.

Европейската комисия ще представи на 27 май в Брюксел финансов инструмент за рестартиране на икономиката, във вид на заеми, на обща стойност 1 трлн. евро за излизане на Европейския съюз от рецесията, причинена от пандемията от коронавируса.