Меркел иска да забрани влизането от Великобритания в ЕС

Свят
13:46 - 28 Юни 2021
3091
Меркел иска да забрани влизането от Великобритания в ЕС

Германският канцлер Ангела Меркел ще се опита да наложи забрана на пътуващите от Обединеното кралство да влизат в Европейския съюз поради разпространението на Делта варианта на коронавируса на Острова.

Това разкри в. "Таймс", като според източници на изданието Меркел да повдигне въпроса още днес по време на заседание на Комитета за реакция на политическата криза в съюза.

Меркел ще настоява Обединеното кралство да бъде определено за "тревожна страна", се добавя в доклада. Според източник от британското правителство обаче канцлерът е "все по-изолиран" и се сблъсква с опозиция от страни като Гърция и Испания, които разчитат на приходи от британски туристи.

"Много страни ще си помислят, че това е тяхно собствено решение, а не общо, при това взето в Берлин", обясни източникът.

Така или иначе обаче е възможно да бъдат наложени по-строги гранични мерки, за да бъде забавено или предотвратено разпространението на този вариант на коронавируса. Политиците трябва да направят очевиден компромис между пълните ограничения и спирането на навлизането на различни вируси, смятат експертите.

"Бързото разпространение на вариант Делта на коронавируса във Великобритания и Европа налага ускоряване на ваксинационните кампании, "коментира за "Таймс" британски здравен експерт, според когото само при пълна имунизация на възможно най-голям брой хора вирусът може да бъде поставен под контрол.

Според прогноза на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, вариант Делта ще причини 70% от новите инфекции в ЕС и Европейската икономическа зона до началото на август.