Меркел иска диалогът с Русия да продължи

Тя коментира и продължаващата ситуация в Източна Украйна

Свят
13:08 - 20 Април 2021
1543
Меркел иска диалогът с Русия да продължи

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че е необходимо да се продължи диалогът с Русия за облекчаване на напрежението между страната и Европейския съюз, съобщава ТАСС.

В изказването си в Парламентарната асамблея на Европейския съвет Меркел заяви, че ЕС има "много конфликти с Русия, които, за съжаление, усложняват нашите отношения", но повтори, че диалогът трябва да продължи, "трябва да говорим помежду си".

Меркел коментира и продължаващата ситуация в Източна Украйна, като заяви, че е загрижена за концентрацията на войски на границата и че подкрепя изцяло Украйна и нейния президент в тази криза.

По-нататъшното усложнение е продължаващото влошаване на здравето на руския опозиционен лидер Алексей Навални, за което ЕС критикува Русия, а Меркел днес нарече медицинското му състояние "дълбока загриженост".

Меркел обяви, че сближаването между Русия и Китай е заради разногласията със САЩ. "Виждаме голям конфликт между САЩ и Китай, между САЩ и Русия. Наблюдаваме сближаването между Русия и Китай. Важно е Европейският съюз да заеме позиция тук".

Меркел заяви, че в лични разговори с руския президент Владимир Путин тя открито го критикува по отношение на някои неща, с които не е съгласна. "Що се отнася до Владимир Путин, ще кажа със свои думи: ако става въпрос за критика към него, тогава не го крия, но говоря и в лични разговори".

Меркел подчертава, че "не съм съгласна с всичко, което се случва в Русия", посочвайки на първо място проблемът за спазването на правата на човека.

"Ако погледнем външните граници на Европа, за нас става очевидно, че днес мир, сигурност, стабилност и просперитет не са нещо, което вече се разбира само по себе си. Ситуацията в Беларус, в източната част на Украйна и в Крим, в Приднестровието, Южна Осетия, Абхазия, Нагорни Карабах и разбира се в Сирия и Либия е повече от тревожно", заяви тя.