Меркел иска партньорство с Великобритания след Брекзит

Финландия пое ротационното председателство на ЕС на 1 юли

Свят
16:43 - 14 Август 2019
1529
Меркел иска партньорство с Великобритания след Брекзит

Германия иска Великобритания да поддържа тясно партньорство с Европейския съюз след Брекзит, канцлерът Ангела Меркел, съобщава "Ройтерс".

"Разбира се, говорихме за излизането на Великобритания от Европейския съюз и в тази връзка стана ясно, че искаме оттегляне, което в същото време ще доведе до тясно партньорство между Великобритания и страните-членки на ЕС", коментира Меркел пред репортери на пресконференция с гостуващия президент на Литва.

Меркел обясни, че идеята за европейска военноморска мисия в пролива Ормуз ще бъде обсъдена отново на неофициални срещи на европейските министри на външните работи и отбраната във Финландия по-късно този месец.

"Мисля, че въпросът за европейската мисия ще бъде обсъден там отново, защото тази дискусия все още не се е провеждала навсякъде и затова вярвам, че финландското председателство ще играе координираща роля по въпроса", допълва тя.

Министрите на външните работи на ЕС и министрите на отбраната трябва да проведат неформални срещи в Хелзинки в края на август. Финландия пое ротационното председателство на ЕС на 1 юли.