Меркел, Макрон и Зеленски ще обсъдят ситуацията в Донбас

В края на февруари обстановката се усложни и в региона

Свят
12:33 - 05 Април 2021
1901
Меркел, Макрон и Зеленски ще обсъдят ситуацията в Донбас

В рамките на тази седмица се очаква да се проведе тристранен формат с участието на канцлера на Германия Ангела Меркел и президентите на Франция Еманюел Макрон и на Украйна Володимир Зеленски, предава ТАСС.

Според публикация на украинското издание „Зеркало недели”, което се позовава на дипломатически източници, основна тема в разговорите ще бъде „изострената ситуация в Донбас и координирането на позициите на страните във връзка с това”.

 Уточнява се, че разговорите между тримата лидери е трябвало да се проведат веднага след видеоконференцията между Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон на 30 март.

В края на февруари обстановката в Донбас се усложни и в региона на практика всеки ден се регистрират престрелки, включително с използване на миномети и гранатомети, а страните си отправят взаимни обвинения за това.

В свой туит върховният представител на ЕС по външна политика Жозеп Борел съобщи, че на следващата си среща външните министри на 27-те страни от ЕС ще обсъдят „военна активност на Русия по границите ѝ с Украйна”.