Меркел отказала на Зеленски доставка на оръжие за Украйна

Позицията на новото германско правителство, водено от канцлера Олаф Шолц, все още не е ясна

ЕС
13:20 - 14 Декември 2021
1879
Меркел отказала на Зеленски доставка на оръжие за Украйна

Бившият германски канцлер Ангела Меркел лично е блокирала доставките на оръжия на НАТО за Украйна, съобщи „Билд“, позовавайки се на свои източници.

По-рано украинският министър на отбраната Алексей Резников обвини правителството на Меркел, че е попречило на Киев да закупи голямокалибрени пушки и автомати за унищожаване на дронове чрез Агенцията за подкрепа и поръчки на Алианса (NSPA).

Берлин е използвал правото си на вето през май, като е блокирал доставките на американски автомати Barrett и литовски противодронови оръжия, за които Киев вече е платил. В същото време правителството на Меркел, според източника, е принудило Нидерландия да подкрепи решението, за да не се създава впечатлението, че "тя е единственият противник на продажбата".

Според „Билд“ през август президентът Володимир Зеленски лично е помолил Меркел по време на посещението ѝ в Киев да отмени забраната за доставки. Според един от присъстващите на срещата обаче тогавашният канцлер е заявил с "леден глас", че това е "изключено".

Берлин е вдигнал ветото си върху прехвърлянето на антидронови оръжия на Киев едва в края на ноември, докато доставките на американски пушки все още са блокирани.

Според Резников Киев ще се стреми да придобие оръжията в рамките на двустранни споразумения със съюзници като САЩ, Великобритания, Литва и Франция.

В средата на ноември говорителят на руския президент Дмитрий Песков отбеляза, че "страните от НАТО трябва да спрат да вкарват модерни оръжия в Украйна, като по този начин я окуражават към безумни действия" - опит да реши собствените си проблеми със сила.

В началото на декември външният министър Сергей Лавров посочи, че снабдяването на Украйна с оръжие подхранва желанието на Киев да саботира споразуменията от Минск по Донбас.

Позицията на новото германско правителство, водено от канцлера Олаф Шолц, все още не е ясна. Германското министерство на икономиката, което отговаря за одобряването или налагането на вето върху износа на оръжия, отказа коментар.