Меркел откри берлинския Лувър, кръстен на еврейски меценат

Галерията „Джеймс Симон" свързва шестте музея в историческия център на германската столица, струва €134 милиона

Топ
23:30 - 12 Юли 2019
3184
Меркел откри берлинския Лувър, кръстен на еврейски меценат

След 10 години строителни работи Берлин вече има отговор на „Пирамидата" в парижкия Лувър. Канцлерът Ангела Меркел официално откри галерията „Джеймс Симон". Тя е дело на британския архитект сър Дейвид Чипърфийлд. Изградена е стил класицизъм и ще свързва шестте музея в историческия център на германската столица, разположени върху прословутия Остров на музеите, предаде БНТ.

"Най-скъпият гардероб в света" - това е закачливият прякор, който берлинчани вече дадоха на модерната и дълга постройка с многобройните колони. Тя служи като вход към най-важните музеи в града. Стойността ѝ е 134 млн. евро. В нея ще се продават билетите, ще има музеен магазин и ще се правят изложби. Галерията носи името на еврейския меценат Джеймс Симон, подарил на Берлин някои от най-значимите експонати, като египетската кралица Нефертити.

"Ние бяхме изправени пред огромно предизвикателство. Очакванията на града и на неговите взискателни граждани бяха много големи", каза архитектът сър Дейвид Чипърфийлд. И добави, че от тях са се развили отношения, които ни възнаградиха.

От своя страна Меркел заяви, че музеите отварят кръгозора към света. "Островът на музеите не само е място, в което научаваме за култури и исторически личности, но и в което осъзнаваме днешните, взаимни обвързаности в нашия свят", добави германският канцлер.


Новото и старото на Острова на музеите са толкова близо, колкото и сградите, сред които сякаш с респект се вписва галерията „Джеймс Симон". Така тя допълва Световното културно наследство на ЮНЕСКО, където от 1999 г. е вписан прословутият остров на река Шпрее.