Меркел поема контрола на битката с пандемията

Германският канцлер планира да наложи на правителствено ниво ограничения върху региони с голям брой нови инфекции

Новини
14:16 - 09 Април 2021
3122
Меркел поема контрола на битката с пандемията

Германският канцлер Ангела Меркел планира да поеме контрола от федералните провинции, за да наложи на правителствено ниво ограничения върху региони с голям брой нови коронавирусни инфекции, заяви правителствен говорител в момент, когато Германия се бори да обуздае третата вълна от пандемията, съобщава Ройтерс.

Федералното правителство планира за тази цел да представи законопроекти през следващата седмица, каза още правителственият говорител.

Източник на Ройтерс посочи, че това ще включва принудителни ограничителни мерки в продължение на седем дни в региони със 100 или повече нови случая на коронавирус на 100 000 души.

При 7-дневна честота на заразявания под 100 на 100 000 души, федералните провинции ще запазят контрол върху мерките за забавяне на разпространението на вируса.

Към края на декември 7-дневната средна заболеваемост достигна максимум от близо 200 на 100 000, скоро след като Германия премина от "лайт“ локдаун, започнал в началото на ноември, по време на който училищата и магазините бяха отворени, до пълно затваряне ("твърд“ локдаун).

За последно честотата на заразяване беше 110,4 на 100 000, показват данни на Института по инфекциозни болести „Роберт Кох“.