Меркел поиска Русия да накаже отровителите на Навални

Германският канцлер лично уредила транспортирането на критика на Путин в берлинска болница

ЕС
22:21 - 24 Август 2020
3333
Меркел поиска Русия да накаже отровителите на Навални

Германският канцлер Ангела Меркел и външният министър Хайко Маас призоваха в съвместно изявление властите в Русия да проведат прозрачно разследване за отравянето на Алексей Навални. Те посочват, че съгласно данните на берлинската клиника "Шарите" клиничните изследвания на най-популярния критик на Кремъл, показват, че той е най-вероятно отровен с вещества, които поразяват нервната система.

"Имайки предвид значителната роля на господин Навални в политическата опозиция в Русия, властите са длъжни да разследват това престъпление до последната подробност и при пълна прозрачност. Необходимо е да се установят и накажат отговорните", пише в текста.

Досега правителството в Берлин поддържаше дистанция от случая, като Меркел една от първите предложи на семейството на Навални страната ѝ да помогне, скоро след като той попадна в болница в Русия. С уреждането на пренасянето му до Германия, наемането на лекари и самолет, договаряне как това да стане при блокадата заради пандемията и поемането на разходите в болница "Шарите" се зае неправителствена организация от Словения.

Едва след като бе настанен в берлинската болница властите разположиха полицейска охрана, като за това формално използваха статута "гост на канцлера".

Тогава Леонид Волков, съратник на Навални, благодари на правителството на Германия и лично на Меркел, че са "осигурили международна подкрепа и помогнаха за решаването на огромно количество въпроси, свързани с бюрокрация и сигурност".