Меркел предупреди за новите щамове на коронавируса

Някои провинции индикираха, че могат да отворят началните училища от 22 февруари

Свят
11:28 - 11 Февруари 2021
2249
Меркел предупреди за новите щамове на коронавируса

Канцлерът на Германия обеща, че блокадата в страната заради коронавируса няма да остане и ден повече от необходимото, информират "Ройтерс" и други медии.

Ангела Меркел и лидерите на провинциите се договориха да удължат изтичащата на 14 февруари блокада до 7 март. Новите насоки бяха договорени по време на петчасови интензивни разговори в сряда вечерта. Училищата и детските градини могат да започнат да отварят през следващите дни. Фризьорските салони ще отворят от 1 март.

Решението за училищата е победа за премиерите срещу Меркел, която търсеше по-предпазлив подход заради рисковете от разпространение на новите по-вирулентни щамове на коронавируса. Германският лидер също искаше блокадата да бъде удължена за по-дълго.

Някои провинции индикираха, че могат да отворят началните училища от 22 февруари. Меркел настояваше да продължат дистанционното обучение до края на месеца. Бавария ще изчака преди да отвори училищата.

Властите са под натиск да намалят инфекциите под заложената от правителството цел от 50 случая на 100 000 за седемдневен период. След пика от близо 200 души на 100 000 преди Коледа, днес нивото падна до 64.2, според данните на Институт "Роберт Кох".

Въпреки това Меркел продължава да се притеснява от новите мутации. Тя предупреди, че 1/5 от случаите може да са свързани с британския щам на коронавирус, което е повече от 6%, както показват изследвания до момента.

Днес пред Бундестага Меркел заяви, че ограниченията, наложени в борбата с коронавируса, които бяха удължени до 7 март, няма да бъдат държани и ден по-дълго от необходимото. Тя разбира самотата на хората и недоволството от ограничената свобода, но все още са необходими ограничения заради рисковете от новите щамове.

По думите й целта е да се отменят ограниченията само когато е оправдано.

Постигнахме целта да обърнем тенденцията на вирусните инфекции. Трябва да не позволяваме претоварване на здравната система, а също така да се подготвим, че новите варианти ще станат преобладаващи. Въпрос на време е новите мутации да вземат превес. Това може да унищожи целия постигнат напредък, предупреди Меркел.