Меркел със сериозно предупредеждие към германците

Тя заяви още, че новият вирус е по-агресивен, по-заразен и по-смъртоносен

Свят
15:19 - 29 Март 2021
4620
Меркел със сериозно предупредеждие към германците

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в телевизионно интервю в неделя, че подкрепя идеята да се наложи ограничение върху свободното придвижване на територията на цялата страна, за да се предотврати експоненциалното увеличение на новите случаи на COVID-19 през третата вълна на пандемията.

,,Рестрикциите по отношение на придвижването могат да се окажат много ефективен инструмент'', отбеляза канцлерът и изрази тревогата си от ръста на новозаразени в последните седмици.

По думите ѝ една подобна мярка като ограничаване на свободното придвижване ще бъде особено ефективна в следобедните часове, когато "относително голям брой хора посещават парковете".

Меркел посочи още в интервюто, че е настъпил моментът да се действа с "твърда ръка" срещу пандемията, след като в неделя броят на новите случаи отбеляза пореден рекорден ръст, като броят на заразените вече възлиза 130 на 100 хил. души, докато преди седмица тази стойност е била 103 на 100 хил. души.

Тя заяви още, че новият вирус е по-агресивен, по-заразен и по-смъртоносен.

"Нямаме много време," настоя Ангела Меркел и намекна, че може би ще трябва да бъдат взети и допълнителни мерки, за да се намалят новите случаи през третата вълна.

При участието си в ток шоуто на Ане Вил, германският канцлер също така обяви, че ще засили натиска върху премиерите на 16-те области в страната, за да може те да продължат да се придържат към договорено затягане мерките срещу коронавируса. Меркел изтъкна, че някои региони на страната не се следва т.нар "аварийна спирачка", която държавите се съгласиха да задействат при достигането на определен брой инфекции.

"Трябва да приложим правилните мерки с голяма сериозност. И някои региони го правят, други не", каза Меркел в интервюто, предадено от ARD.

Тя призова тези региони да преосмислят действията си и да приложат по-строги мерки като засилени ограничения на социалните контакти, въвеждане на комендантски часове и изискване за работа от вкъщи.

"Няма да седя и да гледам, докато надхвърляме 100 000 инфекции", категорична беше канцлерът.