Меркел се опълчи на Тръмп: С Русия ще построим "Северен поток"

Берлин и Москва отхвърлят американските санкции срещу газопровода

Топ
11:20 - 12 Януари 2020
3124
Меркел се опълчи на Тръмп: С Русия ще построим "Северен поток"

Германският канцлер Ангела Меркел призова да бъде завършено строителството на газопровода „Северен поток 2“, съобщиха световните агенции. Това заявление беше направено вчера по време на пресконференция след преговорите с президента на Русия Владимир Путин. Според Меркел проектът има всички права да съществува, защото е легитимен от гледна точка на новото европейско законодателство.

Канцлерът заяви, че проектът трябва да бъде довършен и подчерта, че от това ще спечелят всички европейски страни.


„Всички са заинтересувани от диверсификация на своите газови доставки и те ще продължат да работят в това направление. Това обаче е много важен проект“, заяви Меркел.

Ангела Меркел добави, че Берлин и Москва ще продължат да развиват активни икономически отношения, въпреки американските санкции.


„Радвам се, че беше постигнато много добро споразумение за транзит на газ през Украйна“, добави тя.

Срещата между Путин и Меркел продължи повече от 3,5 ч., един час повече от планираното. Страните обсъдиха „Северен поток 2“, ситуацията в Либия и Сития, иранското ядрено споразумение и Донбас.


Както е известно американският президент Доналд Тръмп наложи санкции срещу компаниите, които строят газопровода от Русия през Балтийско море до Германия. Самата Меркел е против американските санкции срещу "Северен поток-2".


„Ние сме против санкциите. Не виждам как можем да решим проблема, освен с преговори. Трябва сериозен разговор, в който да подчертаем, че не толерираме такива практики и екстратериториалните санкции не работят. Ще изчакаме и ще видим как да продължим със „Северен поток", заяви преди срещата си с Путин канцлерът на Германия Ангела Меркел.