Меркел си призна : Имаме проблеми с Макрон

Да, отношенията ни са белязани с конфликти, казва канцлерката интервю

Новини
21:02 - 15 Май 2019
2552
Меркел си призна: Имаме проблеми с Макрон

Германската канцлерка Ангела Меркел си призна, че  в отношенията с френския президент Еманюел Макрон не всичко е гладко, предаде Франс прес.

„Разбира се, отношенията ни са белязани от конфликти", казва Меркел в интервю за в. „Зюддойче цайтунг“ и добави, че „има разлики в манталитета“ между нея и френския президент и „разлики в начина, по който двамата възприемат ролите си“".

Двамата европейски лидери в последните месеци имаха редица разногласия – за замразяването на оръжейните продажби за Саудитска Арабия, за което Германия взе решение след убийството на журналиста Джамал Хашоги, до бъдещето на ЕС и Брекзит.

Меркел обаче подчертава в интервюто постигнатия „огромен напредък“ благодарение на френско-германския тандем, визира най-вече  напредъка в отбраната.

"Решихме заедно да разработим боен самолет и танк. Това, че разчитаме повече едни на други в политиката на отбраната е знак на доверие", изтъква Меркел.

През януари двамата подписаха Аахенския договор за френско-германската интеграция и сътрудничество. Въпреки че Меркел  уверява, че отношенията с Макрон не са се влошили, но отбелязва различните политики на двете страни.

„Аз съм канцлерка на коалиционно правителство и съм много по-зависима от парламента, отколкото френският президент, който няма право да влиза в парламента" в името на разделението на изпълнителната и законодателната власт, казва Меркел.