Меркел спасява туризма по Черно море

Актуални новини
10:54 - 31 Август 2021
1828
Меркел спасява туризма по Черно море

Поданици на Ангела Меркел спасяват сезона по морето, като те отсядат основно в луксозните 4-звездни хотели у нас през лятото.

Продължава традицията нашенци и румънци да избират Българското Черноморие за своята лятна почивка. Тази година немскоговорящите туристи също са доста, каза председателят на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите Павлин Косев пред „Монитор“.

„Беше кратък, но интензивен сезон. Доста българи посетиха нашето Черноморие, традиционно има много поляци, румънци, има и малко чехи“, споделя Косев. Нетолкова голяма група е на рускоговорящите. Немски туристи също има, но те влязоха в страната едва в началото на юли, което според Косев е късно.

Причина за това е, че допреди седмия месец не е имало нито редовни самолетни линии, нито чартъри, с които немците да пристигат у нас. Съответно дори да са имали отрицателен PCR тест, то те не са имали с какво да се придвижат насам.

„Има немски туристи, които все още са по нашите плажове и хотели, но много късно влязоха“, смята Косев. Според експерта Константин Занков пък немците традиционно са любители на родното Черноморие, а сега за това допринасят и по-слабите противоепидемични мерки. По думите на Занков браншът се справя с условията, в които работи, а засилването на мерките би ограничило туризма.

Иначе продължаваме да приемаме туристи от ключовите ни пазари. Директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов сподели пред „Монитор“, че към момента най-много гости има от Германия, Румъния, Полша, Русия, Великобритания.

Самите посетители пък се делят на две големи групи - първата е т. нар. индустриален туризъм - тези гости идват на организирана от туроператор почивка. Втората група са дисперсни туристи, които хаотично идват и всеки сам си избира къде да бъде.

Затова и не е случайно, че някои предпочитат квартирата пред хотела. Всъщност проучване на „Монитор“ показа, че изгодни квартири във Варна, разположени близко до морето, или някъде в центъра, все по-трудно се намират. Това потвърдиха и туристи, които едва са си намерили място да отседнат. Друг фактор е, че има дългосрочно пребиваващи чужденци в Морската ни столица, които съответно също живеят под наем и така с месеци някои квартири не могат да се освободят.

„Има клиенти, които от години ползват такива квартири и апартаменти под наем, но удобството в хотела никога не може да се замени с това на апартамент. Все пак в хотела има обслужващ персонал, докато в апартамента сам си поемаш рисковете, каквото и да се случи“, каза още Косев.

От бранша се притесняват какво предстои през септември. „Всички се молим септември да няма четвърта вълна, туристите се плашат и им влияе психологически“, каза Косев, който допълни, че отражение дава и политическата криза в страната.

„Искаме ясни и точни правила, и да не се предвиждат крайни мерки, защото последната година и половина доказахме, че туризмът не е мястото, което създава предпоставки за разпространение на вируса“, довърши Косев.