Меркел страда - няма целувка с Бойко (ХИТ СНИМКИ)

Актуални новини
18:00 - 16 Октомври 2020
6346
Меркел страда - няма целувка с Бойко (ХИТ СНИМКИ)

Германският канцлер Ангела Меркел и българският премиер Бойко Борисов напълно загърбиха всякакви докосвания по време на съвместните си срещи. COVID-19 прекрати топлите прегръдки и страстните целувки по бузите, които видната християндемократка и лидерът на ГЕРБ си разменяха широко усмихнати по време на всяко свое виждане в Брюксел, София или в Берлин.

Евролидерите спазват дистанция от поне един метър помежду си

На последното редовно заседание на Европейския съвет в белгийската столица, което се провежда вчера и днес, Меркел и Борисов логично са с маски, както изискват обстоятелствата и стоят на разстояние един от друг. Световните лидери не се ръкуват, за потупване по рамото вече и дума не може да става. Само някои се здрависват като удрят лактите си. 

По време на разговора си с Бойко Борисов Ангела Меркел изглежда угрижена

На снимките от Европейския съвет, които премиерът публикува във фейсбук, се вижда, че докато разговаря с него германският канцлер е доста угрижена. За разлика от фрау Меркел, която публично никога не е криела горещите си симпатии към Бойко Борисов, френският президент Еманюел Макрон разговаря усмихнат с българския премиер.

Еманюел Макрон се усмихва на Борисов през маската


А помните ли как беше преди COVID ерата? С прегръдка, а после и с целувка започваше всяка официална или неформална среща между премиера Бойко Борисов и канцлера на Германия Ангела Меркел. Родената в ГДР любимка на легендарния германски канцлер Хелмут Кол винаги с голяма сърдечност се отнася към Борисов, който също от своя страна засиява, когато я вижда.

А едно време срещите между Борисов и Меркел започваха с прегръдка...

Българският министър-председател винаги се е проявявал като любезен домакин и когато Меркел е гостувал у нас той винаги я посрещаше с прегръдка и целувка на летището и й подаряваше джентълменски стилен букет цветя. 

... и с целувка. А премиерът джентъменски подаряваше и букет цветя на фрау Меркел

Дори и чрез преводачи двамата си говорят на малки имена още от първото им запознанство преди десетилетие. Явно двамата са доста близки, след като публично Бойко Борисов си е позволявал да хване германския канцлер за ръка по време на среща и тя не е имала нищо против тази волност, а дори напротив.

Борисов приятелски хвана Меркел за ръка по време на нейното посещение в София през май 2018 г. по време на българското председателство на ЕС

И тъй като тези сърдечни отношения засега останаха в миналото явно и заради това на днешните разговори с Борисов Ангела Меркел изглежда навъсена. Просто защото двамата държавници не бива да се доближават и докосват.

Къде си, Бойко?, пита усмихнатата Меркел, когато вижда Борисов, който я посреща за вечеря в София тех парк през май 2018 г.

В Европейския съвет дори шеговито коментират, че по-добре е, че мандатът на Жан-Клод Юнкер като председател на Еврокомисията е изтекъл през ноември м.г., преди избухването на пандемията от коронавирус. Както е известно люксембургският политик бе голям любител на прегръдките и обожаваше да целува евролидерите по главите или по бузите, което пораждаше през годините не една или две комични ситуации. Как ли щеше да бъде удържан сега Юнкер, ако участваше в заседанията на Европейския съвет.