Меркел залесява Амазония

Германската канцлерка обеща помощ за южноамерикансксите страни след стихването на пожари

Новини
22:41 - 25 Август 2019
2436
Меркел залесява Амазония

Германската канцлерка Ангела Меркел обеща да помогне на южноамериканските страни за повторното залесяване на Амазония, след като бушуващите пожари бъдат изгасени, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Ще поема дългосрочен ангажимент", обяви Меркел в Биариц, където участва в срещата на върха на Г-7. Тя отбеляза, че "са засегнати белите дробове на нашата обща (планета) и следователно ние трябва да намерим общи решения".

"Разбира се, (това е) бразилска територия, но въпросът за тропическите гори наистина е глобален", каза Меркел, цитирана от Асошиейтед прес. Тя отбеляза, че след като пожарите в Амазония бъдат изгасени, Германия и други страни ще разговарят с Бразилия за повторното залесяване на региона

.Лидерите от Г-7 са на едно мнение, че страните, засегнати от пожарите в Амазония, трябва да получат помощ възможно най-скоро, заяви по-рано днес домакинът на форума, френският президент Еманюел Макрон. Той обаче призна за различия по въпроса доколко повторното залесяване трябва да зависи от страните от самия регион.

Меркел и Макрон са разговаряли в Биариц с чилийския президент Себастиан Пинера. Германската канцлерка и френският президент са предложили "цялата наша потенциална логистична и друга помощ".

Меркел отбеляза и "значителните сили", хвърлени от бразилския президент Жаир Болсонаро в борбата с пожарите в Амазония.

Болсонаро влезе в задочен словесен спор с Еманюел Макрон за ролята на бразилската държава за справяне с природните бедствия.