Меркел защитава "Северен поток 2"

Вашингтон заяви, че проектът ще направи Европа по-зависима от руския газ

Свят
15:47 - 21 Януари 2021
2209
Меркел защитава "Северен поток 2"

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в четвъртък, че не се отказва от германско-руски проект за газопровод, който е изправен пред американски санкции, въпреки че вероятно това ще е дразнител в общо подобрените отношения с новата администрация на САЩ, съобщава АП. 

Газопроводът "Северен поток 2", който ще докара руски газ до Германия под Балтийско море, е изправен пред двупартийна опозиция в САЩ.

Вашингтон заяви, че проектът ще направи Европа по-зависима от руския газ и ще навреди на европейската енергийна сигурност. Кремъл отговори, като обвини правителството на САЩ, че се опитва да насърчи продажбите на собствен втечнен природен газ.

"Северен поток 2" е собственост на руската държавна компания "Газпром", с инвестиции от няколко европейски компании. Строителството на газопровода беше спряно през декември 2019 г., когато швейцарска фирма изтегли корабите си от проекта на фона на заплахи от американски санкции, принуждавайки "Газпром" да се опита да го завърши със собствени ресурси.

По-рано тази седмица, преди президентът Джо Байдън да встъпи в длъжност, германското министерство на икономиката заяви, че е информирано за санкциите на САЩ срещу руския кораб полагащ тръби "Фортуна" и неговия собственик.

Меркел последователно отстоява проекта. Тя обясни в четвъртък, че е казала миналото лято, че отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални, който бе лекуван в Германия, "може да изиграе роля". Навални бе арестуван веднага след завръщането си в Русия в неделя.

Но "днес казвам, че ... основното ми отношение все още не се е променило по такъв начин, че да кажа, че проектът не трябва да се случва", обясни Меркел.

"Разбира се, ще разговаряме с новата американска администрация", каза тя. "Но трябва да говорим и за това какви икономически отношения с Русия в газовия сектор са приемливи и кои не. И не е като да няма абсолютно никакви търговски отношения между САЩ и Русия, например в петролния сектор."

Тя повтори възраженията на Германия срещу "екстериториални санкции".

Като цяло Меркел каза, че "просто има много по-широко политическо припокриване с президента Байдън", отколкото с предшественика Доналд Тръмп, но все пак ще има и различия.