Меркел зове за справедливо ваксиниране

Новини
16:39 - 26 Януари 2021
1489
Меркел зове за справедливо ваксиниране

Германският канцлер Ангела Меркел днес призова за справедливо разпределяне по света на ваксините срещу коронавируса на фона на изостряща се конкуренция между страните поради ограниченото предлагане на фармацевтичните компании, предаде Франс прес.

"Важното е да има равнопоставено разпределяна в този период на недостатъчна наличност на ваксини", заяви Меркел на икономическия форум в Давос, който тази година е във виртуален формат заради пандемията, предава БТА.

"За мен е още по-ясно отпреди, че трябва да заложим на многонационалния подход и че протекционизмът няма да реши проблемите" с достъпа до ваксините, отбеляза канцлерката.

Меркел каза това в момент, когато собственото й правителство е подложено на обществени критики за бавната ваксинационна кампания в Германия и недостатъчните доставени количества, а ЕС планира да контролира по-добре износа на произведени на територията му ваксини.

На форума канцлерката изрази също надежда за активизиране на работата с новото американско правителство на президента Джо Байдън по въпроса за минималния данък върху дигиталните компании, посочва Ройтерс.