Мерят нивото на Дунав на 15 минути, покачва се

Водите при Русе се надигат с 62 см, достигат 702 см

Новини
13:06 - 07 Юни 2019
1523
Мерят нивото на Дунав на 15 минути, покачва се

Нивото на река Дунав се следи на всеки 15 минути, тъй като се покачва сериозно в българо-румънския участък и в идните дни. Ще има временно покачване на нивото в нашия участък до началото на идната седмица, след което се очаква то да се задържи, но опасност от преливане няма, съобщи изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за проучване и поддържане на река Дунав в Русе Павлин Цонев, цитиран от БТА.

Високите води са типични за сезона заради топенето на снеговете в алпийската част на водосбора на реката и силните валежи.

Нивото в българския участък зависи от притоците Тиса, Драва, Сава и Велика Морава, които са пълноводни. Вчера било изпуснато голямо количество вода - около 70 см воден стълб.

Тъй като нивото при „Железни врата-1” е пет метра под нормалното, комплексът може да поеме нови водни количества, които идват от унгарската част.

Цонев обясни, че до края на годината предстои системата за наблюдение да бъде допълнена с още 10 автоматични станции. Това ще помогне да се изготвят петдневни прогнози за водните стоежи, а не само за период от два дни, както е сега.

Нивото на Дунав при Русе днес е 640 см спрямо условната кота „нула”. За следващите два дни прогнозата е то да се покачи с още 62 см и да достигне 702 сантиметра. Тогава ще бъде обявена първа степен „Повишено внимание”, уточни директорът на „Управление при кризи” в Русе Спасимир Димитров. Предупреждението се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен - денонощно наблюдение, се обявява между 750 и 800 см, а третата, която е за опасност от приливане - при над 800 сантиметра. Критичното ниво за Русе е 881 см.